Tinerii ambiţioși și capabili au toată planeta ca loc de joacă
De altfel, a beneficiat enorm de plecare. S-a educat, a avansat profesional, a devenit independent financiar, a cunoscut oameni buni, a văzut lumea. A căpătat deprinderi cu ajutorul cărora astăzi își poate aduce contribuţia „ca din ce în ce mai puţine societăţi să fie sau să ajungă precum cea de unde a plecat”.
Aţi regretat vreodată că aţi fost nevoit să fugiţi din ţară din cauza regimului Ceauşescu?
În primul rând, nu am fugit. Am alergat când am trecut graniţa, dar n-am fugit. „Fugit” e un termen inventat de maşina de propagandă din acea vreme pentru a-i eticheta drept laşi pe acei curajoşi care îndrăzneau să evadeze din închisoarea în care se născuseră. M-am repoziţionat geografic, bineînţeles că am trecut prin tot felul de greutăţi. Nu e uşor să te muţi în altă casă, d-apoi în altă ţară. Îţi laşi în urmă prietenii, familia şi ai nevoie să devii competitiv foarte rapid într-o cultură nouă, într-o limbă nouă.
Simţiţi vreo răsturnare a valorilor care stau la baza societăţii americane, aşa cum aţi cunoscut-o când aţi păşit pentru prima oară acolo?
Societatea americană evoluează, ca oricare alta, însă eu nu văd nici pe departe vreo schimbare majoră a valorilor în această societate în ultimii 30 de ani. Nici poveste de răsturnare. Văd mult progres în propagarea acestor valori. Comparativ cu alte ţări, oamenii de aici pun preţ pe libertate şi pe dreptul de a-ţi decide singur soarta, pe educaţie, pe justiţie, pe familie, pe muncă, pe şanse (cât mai) egale, pe diversitate etc. Societatea americană este foarte, foarte departe de perfecţiune, dar, în comparaţie cu celelalte societăţi din lume, e şi cel mai aproape.
Businessul pe care îl conduceţi a fost sau este în vreun fel ameninţat de climatul politic? Dar de cel economic?
Comparativ cu restul lumii, spectrul politicii americane este foarte restrâns şi concentrat în centru, cu foarte puţine elemente extreme. Rivalitatea între cele două partide principale e mare, însă, comparativ cu spectrul politic din alte părţi, e ca rivalitatea dintre Steaua şi Dinamo – principiile de bază sunt aceleaşi, diferenţele relativ mici şi deseori mai mult pretinse decât reale.
Dinspre mediul politic nu văd ameninţări majore, ci mai degrabă ajutoare minore. Climatul economic global influenţează în mod semnificativ şi pozitiv businessul, deoarece face posibil ca minţi luminate de oriunde din lume să poată colabora la progresul global.
Citește tot interviul pe Cariere Online: Tinerii ambiţioși și capabili au toată planeta ca loc de joacă
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam