Hot Now

Vreau să fac o schimbare în carieră dar nu știu la ce sunt bun

12 04 2012, Career Advisor , 4 comentarii, 13.246 afisari

Marius ne-a întrebat:

Am terminat facultatea acum 2 ani și în ultimul an am lucrat ca reprezentant de vânzări la o companie de vânzări auto. Simt că nu este ceea ce mi se potrivește și aș vrea să fac o schimbare în carieră dar nu știu la ce sunt bun. Nici facultatea pe care am facut-o nu mă atrage (studii economice), nu mă văd făcând carieră în finanțe și contabilitate, așa că nu prea știu cum să iau cea mai bună decizie. Cum ar trebui să procedez?

Noi îi răspundem:

În primul rand, ca să îți fie mai ușor să te poziționezi eficient în acest moment în care simți că trebuie să faci o alegere, credem că e util să nu-l vezi ca pe un moment în care îți schimbi cariera, ci ca pe un început în sine. Cu o facultate terminată și doar un an de experiență în vânzări auto e prea mult sa consideri că vorbești despre o carieră.

De fapt, abia acum te afli în perioada optimă pentru a începe să sondezi mai multe variante, să incerci diverse alternative și, în timp (asta însemnând câțiva ani buni de acum înainte) să poți spune că îți dorești o carieră într-un anumit domeniu și să simți că efectiv „construiești” în acel sens prin alegeri corecte.

Dilema pe care o menționezi în mesaj, nu știi la ce ai fi bun, este una cât se poate de frecventă. Sistemul educațional de la noi nu are, din păcate, printre obiectivele sale susținerea studenților în sensul identificării unei vocații, așa că, mai devreme sau mai târziu, este inevitabil să apară o criză de identitate.

Ca să începi să descoperi la ce ai fi bun ar trebui să te uiți în urma, la ceea ce ți-a placut în anii de școală, la ce ți-au spus cei din jur că faci bine. Încearcă să nu ții cont de impulsurile pe care ți le-au dat cei din familie sau profesorii care au insistat pe un anumit domeniu, ci ascultă de un glas mai degrabă interior: ce îți place/plăcea să faci. Cu ce îți umpleai timpul și nu îți dădeai seama că au trecut orele? Poate să fie o activitate cât se poate de comună, după cum poate să fie ceva rar care nu seamănă cu niciun job. Adesea știm lucruri despre noi dar ne este teamă să le recunoaștem ca atare. Se întâmplă asta pentru că nu vrem să dezamăgim, pentru că avem senzația că numai drumul tradițional e cel normal și că doar așa am fi recunoscuți.

Dacă ai reușit să descoperi câte ceva despre tine gândind așa, pasul următor este să faci o cercetare și internetul îți este la îndemână pentru asta. Poate sunt joburi despre care nu știi și care au în ele și ceea ce ai descoperit despre tine că îți place să faci. Stai de vorba cu colegi/prieteni și acumuleaza cât mai multe informații din experiențele lor. Dacă ți se pare că ți s-ar potrivi un job creativ, caută pe cineva care face lucrul respectiv (în cercul tău de prieteni sau printre cunoștințele lor) și stai de vorbă cu persoana respectivă.

Pentru că ești încă la început de drum, îți poți permite luxul de alege greșit. Am spune chiar că de multe ori e recomandabil să alegi greșit pentru ca să știi clar ce nu mai vrei să faci. Nu te baza excesiv pe teste care încearcă să îți spună, cu precizie de etichetă, ce meserie ți se potrivește. Dincolo de conținutul jobului mai este vorba și de mediul de lucru, de valori etc. Până nu incerci, nu ai de unde să știi ce ți se potrivește exact.

Între timp, ca să ai totuși o activitate, încearcă voluntariat. Sunt site-uri unde te poți înscrie și cu cât intri mai mult în contact cu persoane din diferite domenii cu atât ai șanse mai mari să găsești răspunsul la întrebarea „la ce sunt bun”.

Dacă nu îți poți permite să aștepți până să ai acest raspuns (fie vorba intre noi, el are câteodata obiceiul să ne eludeze mulți ani), angajează-te pe un post de entry-level care să aibă legătură cu ce ai învățat până acum. În felul acesta îți poți justifica măcar din punct de vedere teoretic aplicația în fața unui potențial angajator.

Odata ce te-ai angajat pe un anumit post (chiar dacă nu este jobul vieții tale) continuă să cauți, să încerci și să descoperi lucruri. Cu timpul și cu experiența de muncă vor începe să apară și răspunsurile de care ai nevoie.

Comentarii (4)
 1. Iulia Bertea spune:

  Una dintre cele mai bune metode de a descoperi ce-ti place sa faci este sa fii atent la tine cand muncesti si sa faci diferenta intre „munca naturala” si „munca impusa”, adica ceea ce iti place si faci in mod natural, cu placere si pasiune, fara sa simti cand trece timpul, respectiv activitatile pe care le resimti ca pe niste corvoade care nu se mai termina. In „munca naturala” sta ascunsa, de obicei, samanta viitoarei cariere.

 2. Larisa spune:

  Marius te inteleg foarte bine, eu mi-am dat seama ca nu sunt potrivita pentru facultatea care o faceam inca din prima zi de facultate si au trecut 4 ani deja…este foarte greu sa gasesti potrivit pentru tine 🙁

 3. Larisa spune:

  ceva potrivit *

 4. Exista posibilitatea de a-ti descoperi calitatile, personalitatea si drumul tau in viata. Este adevarat ca acest lucru il poti face si singur, dar prin multa experienta profesionala si de viata.

  Sunt persoane ale caror cunostinte te pot ajuta pe tine si pe multi altii sa faca alegerile corecte. Am spus corecte si nu ideale. Oamenii in general sunt orgoliosi si nu cer din pacate ajutorul.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter