Secțiune susținută de

Zile libere 2013

Portal HR \ HR Pedia \ Zile libere 2013

Codul Muncii prevede pentru acest an 12 sărbători legale, traduse în zile libere pentru salariați. Dintre acestea, însă, numai o parte sunt, calendaristic, în timpul săptămânii. Am calculat de câte zile libere impuse de lege se vor bucura efectiv cei care au un program de lucru obișnuit, de luni până vineri.

Odată cu modificarea din luna iulie a anului trecut, Codul muncii prevede 12 sărbători legale, traduse în zile libere pentru salariați. Mai exact, zilele nelucrătoare stabilite de legislația muncii sunt:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • prima și a doua zi de Paști – în 2013, aceste zile sunt în 5 și 6 mai;
  • 1 mai;
  • prima și a doua zi de Rusalii – în 2013, aceste zile sunt în 23 si 24 iunie;
  • Adormirea Maicii Domnulu;
  • Sfântul Andrei – 30 noiembrie;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României;
  • prima și a doua zi de Crăciun – 25 și 26 decembrie.

Așadar, dacă excludem 1 și 2 ianuarie, care au trecut deja, ne mai rămân 10 sărbători legale, care ar trebui să fie zile libere pentru angajați.

Totuși, din cele zece zile de sărbătoare ale anului 2013 care au mai rămas, doar șase sunt zile din timpul săptămânii, restul fiind în zile de week-end, când salariații care lucrează de luni până vineri sunt oricum liberi.

Nu trebuie să uităm nici că prima zi de Paști și prima zi de Rusalii sunt întotdeauna duminica, astfel încât a doua zi de Paști și de Rusalii vor fi mereu zile de luni nelucrătoare.

Dacă adaugăm și 1 și 2 ianuarie 2013, care au „picat” în zile de marți și miercuri, în acest an, cei care lucrează de luni până vineri se bucură în total de 8 zile libere impuse de lege, din cele 12 sărbători legale prevăzute de Codul Muncii.

 

 

Situația din 2013 este asemănătoare cu cea de anul trecut, când angajații români s-au bucurat tot de 8 zile libere legale care au fost în timpul săptămânii.

 

 

Totuși, lucrurile stau mai bine decât în 2011. Acum doi ani, din cele 11 sărbători legale (30 noiembrie nu era zi liberă la acea data), doar 5 au fost zile din timpul săptămânii, și anume: a doua zi de Paști (25 aprilie – luni), a doua zi de Rusalii (13 iunie – luni), Adormirea Maicii Domnului (15 august – luni), a doua zi de Crăciun (26 decembrie – luni).

În schimb, în 2011, 1 mai și prima zi de Crăciun au fost în zile de duminică, iar 1 și 2 ianuarie s-au sărbătorit sâmbăta și, respectiv, duminica.

Ce pedepse riscă angajatorii care nu dau liber de sărbătorile legale

Legislația muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaților dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Totuși, există și categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligați să le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității”.

De asemenea, și angajații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală. Codul muncii prevede că pentru aceste categorii de salariați se stabilesc, prin Hotărâre de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populația să dispună de asistență medicală și de alimentele de strictă necesitate.

Compensații pentru cei care trebuie să meargă la serviciu în sărbătorile legale

Chiar dacă sunt nevoiți să fie prezenți la serviciu în zilele de sărbătoare legală, salariații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității” au dreptul, conform legislației muncii, să își ia o zi liberă în următoarele 30 de zile.

Compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile se acordă și angajaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.

Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, salariații trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Articol de Roxana Neagu, preluat de pe Avocatnet.
Data articol: ianuarie 14, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam