Secțiune susținută de

Zile libere 2016: Câte dintre ele pică în timpul săptămânii

Portal HR \ HR Pedia \ Zile libere 2016: Câte dintre ele pică în timpul săptămânii

În momentul de faţă, legislaţia muncii stabileşte că există 12 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, însă nu toate sunt în timpul săptămânii. Prin urmare, pentru a veni în ajutorul salariaţilor cu program de lucru obişnuit, de luni până vineri, AvocatNet.ro a calculat numărul exact al zilelor libere de care au parte aceştia în 2016.

Persoanele care lucrează conform unui program de lucru normal, de luni până vineri, se bucură în 2016 de şapte zile nelucrătoare de sărbătoare legală. Faţă de ultimii patru ani, lucrurile stau mai prost, având în vedere că, între 2012 şi 2015, salariaţii au avut parte de cel puţin opt libere legale.

Sărbătorile legale în care nu se lucrează sunt stabilite exclusiv în Codul muncii, iar în prezent există 12 astfel de zile. Exceptând 1 şi 2 ianuarie (vineri şi sâmbătă), care deja au trecut, în acest an, celelalte libere legale pică după cum urmează:

  • prima şi a doua zi de Paşte – 1 şi 2 mai (duminică şi luni);
  • 1 mai (duminică);
  • prima şi a doua zi de Rusalii – 19 şi 20 iunie (duminică şi luni);
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
  • Sfântul Andrei – 30 noiembrie (miercuri);
  • Ziua Naţională a României – 1 decembrie (joi);
  • prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).

Pe deasupra, persoanele care aparţin altor culte religioase legale – în afară de cele creştine – mai beneficiază şi de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele respective, aşa cum a confirmat anul trecut, la solicitarea AvocatNet.ro, Ministerul Muncii.

Atenţie! Angajatorii sunt cei care acordă zilele libere, iar prin contractul colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite şi alte libere în afară de cele prevăzute de Codul muncii.

Citește tot articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro.

Data articol: ianuarie 4, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam