Cum să ai o relație sănătoasă cu recrutorii
Corina ne-a întrebat:
Cum să fac să mă înțeleg mai bine cu recrutorii? De 2 ani de când îmi caut activ un loc de muncă nu reușesc să am o comunicare bună cu ei. După primul interviu nu mai primesc răspuns și dacă sun eu să întreb ce se întâmplă nu primesc nicio explicație clară.
Noi îi răspundem:
Tu ai nevoie de ei, ei au nevoie de tine așa că, mai devreme sau mai târziu, e bine să conștientizezi faptul că o relație bună cu recrutorii îți aduce doar avantaje. Pe termen lung, întreținerea unei relații de calitate cu consultanți de recrutare în care ai încredere îți poate garanta că vei afla din vreme despre ofertele interesante de pe piață, că vei primi informații actualizate despre cererea și oferta în zonele tale de interes profesional, că vei putea beneficia de suport/sfaturi privind redactarea CV-ului etc.
Aproape nu există candidat care să nu poată povesti ceva (nu neapărat de bine) despre recrutori/responsabili de HR. De cele mai multe ori este vorba despre comportamentul neprofesionist, lipsa feedback-ului, calitatea scăzută a interviului etc. Evident, ca în orice altă meserie, și în aceasta sunt „mulți veniți și puțin chemați”. Spre deosebire, însă, de alte meserii, fiind vorba de responsabilități și decizii care afectează viața altora, meseria de recrutor se află în topul celor vorbite de rău. Sau, mai bine spus, nu meseria ci ocupanții ei.
La polul opus, dacă ați avea ocazia să îi ascultați pe recrutori, ați descoperi zeci, sute de povești despre candidați cu comportamente nepotrivite, cu CV-uri și experiențe cosmetizate, chiar cu minciuni sau jumătăți de adevăruri, cu subiecte critice dezvăluite doar la interviul final, cu oferte refuzate fără explicații valabile etc.
Ca să împăcăm ambele tabere, credem că ar merita „semnat” un soi de pact la începutul oricărei colaborări, unul care să conțină clauze precum:
1. Sinceritatea
2. Punctualitatea
3. Claritatea
4. Respectul
5. Confidențialitatea
Evident, aceste clauze ar trebui să se aplice în ambele direcții și, suntem convinși, ar duce la o îmbunătățire semnificativă a relațiilor dintre candidați și recrutori.
Pentru și mai multe idei despre cum poți colabora mai bine cu recrutorii, citește și articolul 7 Ways to Win With Recruiters.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam