Secțiune susținută de

Cum sa imi inving emotiile in interviu?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum sa imi inving emotiile in interviu?

Una din cititoarele noastre de pe Unica.ro ne-a intrebat:

Incerc sa imi gasesc un job dar problema este ca la interviuri ma emotionez foarte tare, ma simt ca la un examen si se vede in comportamentul meu ca am emotii, ceea ce nu este deloc in avantajul meu. Cum pot face sa-mi inving emotiile? Noi ii raspundem:

Poate ai fi surprinsa sa afli ca, atunci cand vine vorba de interviuri, balanta emotiei se echilibreaza adesea intre candidat si cel care pune intrebarile. Doar evaluatorii foarte experimentati se pot mandri (desi si acestia mai au scapari ocazionale) cu un control emotional perfect.

Li se spune mereu candidatilor ca in interviu trebuie sa iti controlezi emotiile pentru a lasa impresia de profesionist sigur pe sine pe care orice angajator si l-ar dori in echipa. Nu subscriem in totalitate la aceasta afirmatie si nu pentru ca am considera ca un control al emotiilor nu este important, ci pentru ca un control artificial poate sa “ascunda” autenticitatea si sa “vanda” altceva. Multi dintre angajatorii care se bucura sa vada in interviu un candidat foarte sigur pe el risca sa descopere ca aceeasi siguranta excesiva poate sa aiba efecte nocive atunci cand noul membru in echipa isi impune autoritar punctul de vedere.

Siguranta de sine in interactiunile directe cu straini este esentiala pentru anumite joburi (vanzari, customer service etc.) dar nici pe departe un filtru critic de selectie pentru altele. Mai mult decat atat, doar pentru ca o persoana are emotii mai puternice atunci cand trebuie sa discute subiecte cat se poate de personale cu un strain nu inseamna ca nu este un profesionist bun.

Tocmai pentru ca interviul are in sine un potential mare de tensiune, evaluatorii sunt incurajati sa recunoasca emotiile (lor si ale candidatilor) si sa se foloseasca de diverse tehnici de “relaxare” a discutiei pentru a purta o conversatie utila pentru ambele parti.

In ceea ce te priveste, simplul fapt ca ai constientizat aceasta reactie emotionala puternica este deja un punct castigat. Atata vreme cat nu stim ca facem ceva gresit nu avem cum sa ne corectam. Nu o sa exageram spunand ca problema e pe jumatate rezolvata daca suntem constienti de ea, dar este cu siguranta un inceput bun.

Iata si cateva idei despre cum poti incerca sa o depasesti:

1.     Pregateste-te pentru fiecare interviu: revizuieste-ti CV-ul si antreneaza-te pentru intrebarile pe care e foarte probabi sa ti le puna evaluatorul.

2.     Analizeaza-ti reactiile: gandeste-te la ultimul interviu in care ai simtit ca din cauza emotiilor nu ai dat cele mai bune raspunsuri. Care intrebari ti s-au parut dificile? De ce? Cum ai fi raspuns daca nu te-ai fi emotionat? Emotiile iti altereaza discursul sau calitatea raspunsului?

3.     Propune-ti ca, la urmatorul interviu, atunci cand simti ca se apropie “valul emotiei” sa te extragi macar cateva secunde din context si sa iti aduci aminte de pregatirea de dinainte. Daca emotiile au mai mult impact asupra modului cum spui lucrurile decat asupra a ceea ce spui, ai de lucrat cu tine pe partea de exprimare. Asta nu presupune insa invatarea unor raspunsuri pe dinafara, ci alegerea celui mai bun mod de a descrie situatii care te recomanda. Daca, insa, emotiile iti altereaza calitatea efectiva a raspunsului ( nu iti poti aduce aminte care este cel mai bun exemplu de proiect pe care ai lucrat etc. pentru a ilustra o competenta), o pregatire detaliata anterioara interviului si practica repetata te vor salva cu siguranta.

4.     Gandeste-te ca este foarte posibil ca persoana din fata ta sa aiba cel putin la fel de multe emotii ca si tine.

5.     Nu te pozitiona in inferioritate. De fapt, interviul nu este doar o modalitate prin care un potential angajator afla lucruri despre tine (intr-o maniera mai mult sau mai putin profesionista) dar si cel mai potrivit moment in care tu poti afla daca ai vrea cu adevarat sa lucrezi pentru compania respectiva.

6.     Participa la cat mai multe interviuri. Doar expunerea repetata la astfel de situatii si exersarea tehnicilor de mai sus te poate ajuta sa iesi din zona de confort si sa scapi de balastul emotional.

Data articol: martie 14, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam