Secțiune susținută de

Mihaela Gînju: Educația artistică este esențială în viața oricui

Portal HR \ Opinia consultantului \ Mihaela Gînju: Educația artistică este esențială în viața oricui

Cu un zâmbet larg și ochi strălucitori, Mihaela Gînju ar putea să vorbească ore în șir despre artă și educația artistică, despre bucuria de a învăța, despre viață, lucruri și oameni, la orice vârstă și cum să stai mai bine cu tine și cu lumea. Nici nu ai spune că, dincolo de vorbele frumos alese despre învățare și educație artistică, se află o femeie de afaceri extrem de hotărâtă, puternică și sigură pe ea, care, la 35 de ani, a simțit că e momentul să pornească un business pe cont propriu: cursuri de Leadership creativ. Astfel a luat naștere ERUDIO, o companie care creează și derulează programe educaţionale – la graniţa dintre cultură şi afaceri – adresate top-managerilor din companiile româneşti. După o idee originală ce îi aparţine Mihaelei Ginju, ERUDIO a lansat în 2005 “Erisma – Leadership creativ”, primul concept de acest fel din România.

Despre Erisma și bucuria de a lucra cu nume cu greutate din cultura românească, dar și despre business, antreprenoriat, manageri de top și trecerea de la un domeniu la altul, citiți în interviul de mai jos.

Care a fost parcursul dumneavoastră profesional, din facultate și până în prezent?

Am ales facultatea pe care o făcuse și tatăl meu, din dragoste și respect pentru el, altminteri eu neștiind ce să aleg și neavând nicio orientare la 18 ani. Am urmat ASE-ul, pe care l-am început în 1987 și l-am terminat în 1992, într-o altă lume, pe o altă planetă existențială, cea a economiei de piață. Am vrut de la început să lucrez într-o firmă privată, spre disperarea tatei, care îmi găsise un post bun la primăria… nu mai știu care! M-am angajat secretară la Arexim și, după șapte ani, eram manager de vânzări la GTS Telecom.

După o experiență în management de trei ani, m-am înscris la MBA, din dorința de a verifica bunul simț cu teoria. A fost o alegere extraordinară, pentru că mi-a deschis noi orizonturi de gândire în business și, mai mult decât atât, mi-a dat încrederea și motoarele necesare de a gândi propriul meu business. Când am terminat MBA-ul aveam 35 de ani, o vârstă la care am simțit că trebuie sa fac o schimbare de la angajat la antreprenor.

A fost un eveniment din exterior, un anumit motiv care v-a împins să faceți acest pas?

Este un resort intern, ceva greu de descris, care nu se găsește în cărți, i-aș spune ceas biologic, așa cum există, de exemplu, un ceas biologic atunci când îți dorești să fii părinte. Am simțit că din momentul acela viața mea trebuie să ia un curs complet al meu și am ascultat acest instinct.

Cum ați ales ca domeniu de antreprenoriat educația?

M-am întrebat: bun, plec în viață să fac ceva care să fie al meu, dar ce? M-am gândit foarte serios, timp de vreo doi ani: încotro? Și am găsit domeniile-cheie care mă pasionează: educația și cultura.

Spun educația într-un sens mai larg, pentru că pentru mine în ea este inclusă obligatoriu educația artistică: artisticul, educația prin arte – muzică, arte plastice, dans – fără necesitatea  vreunui talent – este cea care cred eu că ne dă măsura armoniei, a echilibrului și care ne declanșează, de la o vârstă fragedă, atenția spre frumos. Toate în sine paradigme universale, în căutarea cărora ne aflăm cu toții, imposibil de definit, dar dorite de noi toți. Un astfel de demers de căutare și înțelegere a sinelui este mai ușor prin arte, mai natural, mai lin.

Și de ce un program de educație prin arte tocmai pentru oamenii de afaceri?

Spuneam, la un moment dat, că una dintre cele mai importante lecții de viață pe care le-am învățat până acum este că în calitate de manager, în fața oamenilor trebuie să știi cine ești. Și de parcă asta nu ar fi tot, trebuie să știi și să arăți cine ești. Oamenii din mediul de afaceri din România – manageri, top-manageri, antreprenori – au avut parte de tipul meu de educație, cu multă informație, memorizare și mai nimic din ceea ce se cheamă descoperire de sine sau afirmare a personalității. Apoi au urmat nenumăratele cursuri de perfecționare și certificare în profesie, MBA și altele asemenea. Or, atunci când conducem oameni, genul acesta de educație aproape exclusiv rațională este total insuficientă. Aceasta este credința mea și de aici a apărut programul Erisma.

Despre leaderi și Leadership Creativ

Erisma este primul program al asociației Erudio, care abordează dezvoltarea abilităţilor subsumate conceptului de Leadership Creativ. Destinat liderilor, celor care ocupă poziţii ierarhice de vârf în organizaţii de orice fel şi doresc să conducă prin atragerea celor din jur mai degrabă decât prin împingerea lor într-o anumită direcţie, programul se centrează pe trei module aplicative.

Cum este conceput programul Erisma?

Erisma a pornit de la ideea mea, dar a căpătat contur final cu ajutorul partenerilor mei în Erudio: Liviu Papadima, Adrian Stanciu și Cosmin Alexandru. Erisma are trei paliere: Eu cu mine însumi, Eu în relație cu Celalat și Eu în relație cu Ceilalți. În prima parte am așezat Scrierea Creativă și Tehnicile Teatrale, în partea a doua elemente de psihologie și în a treia modulul de Vorbire în public. Iar cursul debutează cu un modul de Arta Cultivării.

Prelegerea lui Horia-Roman Patapievici, la Erisma 6Profesorii Erisma sunt: Arta Cultivării – Horia-Roman Patapievici, Tehnici Teatrale –  Adrian Titieni, Scriere Creativă – Ioana Pârvulescu, Autocunoaștere – Mugur Ciumăgeanu și Vorbire în Public – Liviu Papadima și Mugur Ciumăgeanu.

Ce se întâmplă în fiecare modul?

Curs de teatru la Erisma 6La teatru nu se face actorie, ci jocuri care ușor-ușor te urcă pe scenă, unde incepi să te miști din ce în ce mai natural, mai mulțumit, învățind să controlezi situația și emoțiile. Nu să scapi de emoții, ci să le păstrezi pe cele care te duc înainte, care îți dau energie, și să le ții în frâu pe cele care te trag înapoi. O altă linie este dezvoltarea creativității, a spontaneității și câștigarea simplității.

La scriere ne redescoperim stilul propriu de a scrie. În business scriem cu o limbă operațională, într-o româno-engleză care își are sensul ei la serviciu. Problema este că ajungem să vorbim la fel și acasă, și cu mama, și oriunde, de nu ne mai înțelege nimeni! Și atunci, la scriere, prin jocuri, povești și exerciții ajungem să scriem cu miez, bogat în expresie și cu propiul nostru stil.  

La psihologie e tot timpul un joc: eu și celălalt. Eu mă povestesc lui – el mie. Și, până la final, ajungem să ne descoperim reciproc, să ne înțelegem mai bine, să capete un sens mai bogat acest “împreună”. Iar la Vorbire în public, punem laolată tot ce am învățat și ne aruncăm în apă, pentru că avem doua examene de discurs, la primul fiind invitați absolventii Erisma și la al doilea elevi de liceu, care dau note și feedback vorbitorilor.

Iar ca toate acestea să se întâmple, încă de la începutul Erismei, Horia-Roman Patapievici, la Arta Cultivării, ne extrage din cotidian și ne infuzează din plin în lumea ideilor, a frumuseții și a spiritualității prin teme variate de prelegeri de la o sesiune la alta.

Când a început prima serie?

În februarie 2006, iar acum urmează cea de a 15-a (începe pe 22 martie 2013, suntem în plină perioadă de înscrieri).

Erisma – Leadership Creativ

  • Durata programului este de 11 săptămâni, o serie primăvara şi una toamna, în fiecare an.
  • Cursurile au loc săptămânal, alternativ vinerea şi sâmbăta, de la 9 la 18.00.
  • O serie are 30 de locuri împărțite în doua grupe a câte 15 participanți
  • Taxa de participare este de 3.620 Euro plus TVA.

Cum sunt oamenii care au absolvit Erisma?

Sunt oameni buni, care doresc să fie și mai buni. Sunt oameni frumoși, care doresc să fie și mai frumoși. Cum să vă spun? Alături de ei simt că România are o șansă reală, pe ei îi pot da ca exemplu și model băiatului meu, împreună cu ei am încredere să construiesc, să merg mai departe. Până să-i cunosc, credeam ca soțul meu și cu mine, alături de o mâna de prieteni dintre cei care mai rămăseseră prin țara, eram ultimii Dinozauri!

Deschiderea Erisma 12Carta Elumni- Erudio Alumni

Noi, absolvenţi ai programelor Asociaţiei Erudio, ne-am constituit într-un grup de acţiune socială şi culturală, ELUMNI – ERUDIO ALUMNI pentru a contribui activ la promovarea valorilor Asociaţiei căreia i-am devenit membri.

 Suntem o comunitate de oameni care cred în:

  • preocuparea continuă pentru excelenţă în propria educaţie
  • definirea prin fapte şi printr-o gândire creativă
  • deschiderea permanentă către ceilalţi.

Iniţiativele noastre vor completa şi vor dezvolta conceptul educativ propus de Asociatia Erudio, prin programe şi activităţi interactive de dezvoltare personală adresate liderilor şi viitorilor lideri.

Dorim să devenim mai buni, investind unii în ceilalţi, oferind membrilor Elumni şi societăţii româneşti mijloacele şi exemplele potrivite pentru a trăi mai frumos.

Și profesional, din ce domenii vin?

Din toate domeniile. Și la fel de mare este și diversitatea profesiilor, avem printre absolvenți medici, specialiști în IT, ingineri, economiști, filologi, abolventi de Istoria Artei, Istorie, Filosofie, matematică sau geografie, bancheri și chiar bancheri-scriitori, cum este colegul nostru, Ștefan Caraman, scriitor de teatru și de proză, căștigător al unui premiu UNITER și director al sucursalei Bancpost din Tulcea.

Din cei 290 de absolvenți al programului Erisma:

–                65 sunt Directori Generali/Presedinți/Vice-Presedinți

–                82 sunt Directori

–                68  sunt Manageri

–                60 sunt Antreprenori

–                15 sunt reprezentanți ONG, bursieri Erudio  

Ce alte proiecte mai faceți, pe lângă Erisma?

Pentru că suntem, deja, o comunitate de aproape 300 de absolvenți, avem tot timpul proiecte care să ne aduca împreunaă: Ateliere – de regie, de poezie, avem un clubElumni rock de teatru, o trupă rock, toamna organizăm Balul Erudio, dedicat absolventilor și profesorilor, avem o serie de conferințe numite “Întâlnirile Erudio”, la care îi avem ca invitați pe mari oameni de cultură, ca domnii Andrei Pleșu sau Neagu Djuvara,  organizăm petreceri de două-trei ori pe an pentru toată comunitatea și, foarte important, ieșim la bere o dată la două săptămâni!:)

Și cred că suntem printre puținele școli din România care are o Asociație Alumni înregistrată ca atare, care ne sprijină în toate acțiunile noastre și este, la rândul ei, generatoare de proiecte culturale. Asociația a fost înființată de chiar prima serie Erisma și, pentru că noi suntem Erudio și programul nostru este Erisma, ei s-au numit Elumni. Pe site veți găsi detalii despre proiectele Elumni, care cred că vă vor surprinde în modul cel mai plăcut, de aceea vă invit să intrați și să ne vizitați și la această secțiune. Veți găsi filme făcute de absolvenții Erisma, proiecte ecologice, umanitare și multe altele.

Și în afaceri este important să îți asculți instictele

Sunt 100% de acord și cred că majoritatea sunteți în asentimentul Mihaelei Gînju: urmarea propriilor instincte ne ajută de multe ori, atunci când nu știm ce decizie să luăm. Ca și în alegerile care țin de viața personală, Mihaela este de părere că și în afaceri se aplică aceeași regulă. Și o cred pe cuvânt, pentru că, la 44 de ani, conduce un business pe cât de original, pe atât de plin de succes, are o familie fericită (soțul ei, Doru Gînju , este proprietarul galeriei de artă contemporană românească SOL și au un băiat în clasa a zecea) și – atenție! – studiază, de un an și jumătate, Regie-Teatru la UNATC!

Ați trecut de la vânzări la cursuri de leadership creativ. Cum percepeți, acum, această schimbare în carieră?

Despre educația prin arte, care a făcut posibilă ideea de Leadership Creativ, tot ce pot să vă spun este că eu așa am fost îndrumată în copilărie și apoi, la maturitate, asta am făcut în timpul liber: am jucat în filme, am cântat în coruri sau ca solistă, am scris și am regizat spectacole pentru amatori, am compus muzică, am pictat etc… Iar ziua mergeam la școală sau la serviciu.

Spicuiri din CV Mihaela Ginju… Alte activități:

  • Emisiuni pentru copii la radio și televiziune, în perioada 1972-1980. (Baronul Munchausen, Profesorul Allegretto, Lumea copiilor etc.)
  • Participare în filmul “Liceenii”, regia Nicolae Corjos, 1986
  • Interpret şi compozitor de muzică folk – premii naţionale în liceu şi facultate
  • Brigada ASE [1987-1989]
  • Solist al corului Bisericii Anglicane, membru al corului Bisericii Lutherane, corului Universităţii din Bucureşti, corului Corpului Diplomatic la Bucureşti [1990 – 1994].
  • Membru fondator al trupei de backing vocals „The Fifties” pentru Ştefan Bănică Jr. [1994-1995].

Dar trecerea de la corporație la antreprenoriat – cum ați resimițit-o?

Nu am resimțit-o ca pe ceva radical, pentru că eu am gândit întotdeauna că trebuie să-mi port singură de grijă. Nici n-am avut de ales, pentru că părinții au ieșit la pensie în primul meu an de facultate, așa că a trebuit foarte curând să contribui și eu la veniturile familiei și, în anul III de facultate, am trecut de la zi la seral și m-am angajat într-o fabrică.

Altminteri, sigur că uneori e stresant să stii că nu ai nici un alt sprijin în afară de tine. Apoi, nu a fost chiar simplu să înțeleg cum se conduce o afacere, cum se face contabilitatea, ce spune legislația, cum se face o campanile de marketing și tot așa. Dar am învățat, pentru că altceva nu era de făcut. Cred că e important să știi ce profil de om ești, să te întrebi cum ești tu construit, înainte de a te aventura pe drumul ăsta. Dar dacă răspunsul este unul afirmativ, de ce să nu pornești?

Deci credeți că trebuie să fii construit într-un anumit fel, ca să devii antreprenor?

Da, și fiecare cred că știe acest lucru despre el.

De ce ați început facultatea de teatru?

Când am avut un pic de timp liber, anul trecut, după ce băiatul nostru a intrat la liceu, m-am pregătit pentru Regie-Teatru, ca să mai învăț ceva despre mine, lume și viață si prin această cheie, a Regizorului. Și pentru că voiam să joc și să ma joc . N-a fost chiar așa în privința jocului, pentru că Regia este o facultate foarte grea, în care te joci numai după ce ți-ai făcut foarte bine temele, altminteri profesorul îți întoarce proiectele din drum, de nu mai ai nici noapte, nici zi. Dar este vesel și reconfortant să redevii școlar, să stai în bancă, să primești note…

Mi-ați spus că vă ascultați instinctul în alegerile făcute. Cât de important este instinctul în alegerile majore din viața profesională?

Eu gândesc că așa cum oamenii au viața lor, și proiectele au viața lor. O carieră este un proiect. O conferință, o petrecere etc. – sunt proiecte. Sunt momente în care toate merg ca unse, încât nu-ți vine să crezi cât de repede se întâmplă ce ai visat,  și  sunt momente în care visele se opresc încă din fașă. Așa că eu am ajuns să cred că cel mai bine este ca făcând tot ce e just de făcut, dacă vezi că proiectul nu vrea să prindă viață, să-l lași în sertar. Poate că nu i-a venit timpul. De altfel, ori de câte ori a repornit un proiect mai vechi de-al meu, a ieșit cu mult mai bine decât așa cum îl concepusem inițial. Este ca un al treilea ochi deschis la mersul lumii, care te poate ghida în viață. Și cred și în instinct, însa nu știu cum să vorbesc despre asta, pentru că nu este ceva ce poți prinde în cuvinte.

Ce planuri mai aveți?

Erisma e primul nostru program, îl începem acum și pe cel de al doilea, Estoria, care e continuarea lui Erisma. Este un program dedicat absolvenților în care accentul se pune pe puterea poveștii și care se termină tot cu o sesiune de discursuri publice. Orice discurs, pe orice temă, trebuie să aibă o poveste, cu care ilustrezi ce ai vrut să spui în mesajul tău. Scopul acestui exercițiu, Estoria, este să descoperim mecanismele care fac ca o poveste să fie relevantă și captivantă pentru public și să vedem cum se construiește ea prin trei experiențe: poveste cu Ioana Pârvulescu, scenariu și regie cu Tudor Giurgiu și discurs cu Cosmin Alexandru.

De ce ar alege cineva cursurile Erisma?

Este o întrebare care nu are un singur răspuns, de aceea cred că aici ar fi bine să mă opresc și să-i las pe Erismatici să vă răspundă la această întrebare:

In Erisma I trust, in rest I audit.

(Florin Golovatic, Erisma 5, Președinte –  Director General, Uniqa Asigurări SA)

Mie Erudio mi-a schimbat viața, mi-a arătat că lucrurile pot avea sens, că orice vis merită măcar o șansă.

(Dragos Bucurenci, Erisma 1, Președinte, Mai Mult Verde)

Un lucru mai rar, așteptările au fost depășite. Mulțumesc profesorilor, dar și participanților.

(Eugen Voicu, Erisma 5, Președinte Certinvest)

Un program miraculos de întinerire a sufletului și întelepțire a minții. Așa văd eu Erisma.

(Adrian Pop, Erisma 1, Owner Informaginatio)

Erisma? O întâlnire fericită între o idee fecundă și niște oameni necesari.

(Rodica Nicolae, Erisma 5, Redactor Șef, Manager Express)

Sunați-mă, să vă spun de Erisma. Pe mine m-a schimbat.

(Alexandra Olaru, Erisma 3, Director de Resurse Umane și Comunicare, McDonald’s)

Mai multe informații despre Erudio găsiți accesând www.erudio.ro

Despre programul Erisma seria a XV-cea: www.erudio.ro/ro/erisma/

Data articol: februarie 14, 2013

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam