Hot Now

Principiile de bază ale recrutorilor

12 09 2013, Portal HR , Comenteaza, 4.175 afisari

Aminteam într-un articol anterior care ar trebui să fie valorile recrutorului şi vorbeam despre cât de important este să priveşti cu seriozitate completarea posturilor vacante din organizația ta, să îţi asumi responsabilitatea deciziilor luate în cadrul unui proces de recrutare şi să încerci să descoperi persoana din faţa ta la interviu, depășind faza răsfoirii grăbite a CV-urilor sau a interviului încremenit în tipare de mult depășite.

Nu, recrutarea nu este atât de simplă cum pare din afară, iar modul în care un profesionist în HR îşi va pune în valoare expertiza va avea, cu siguranţă, un impact asupra calităţii procesului de recrutare, dar şi asupra companiei sau candidatului aflat în căutarea unei noi oportunităţi profesionale.

Pentru a da dovadă de profesionalism, e bine ca un recrutor trebuie să ţină cont şi de câteva principii sănătoase, credem noi, care-l vor ajuta să devină mai performant şi să ia decizii mai bune ori de câte ori este nevoie și în pofida presiunilor externe. Acesta este motivul pentru care ne-a atras atenţia un articol de pe Undercover Recruiter ce aminteşte câteva principii de bază utile oricărui recrutor.

Iată care sunt, în opinia noastră, cele mai importante:

1. Concentrează-te pe nevoile clientului/candidatului

Mai mult decât un principiu de urmat, aceasta este şi o tehnică extrem de utilă în cadrul oricărui proces de recrutare, deoarece nevoile clientului sau candidatului sunt esențiale pentru succesul întregului demers. Poziţionarea corectă a recrutorului este în postura de facilitator, acel mijlocitor care are grijă ca lucrurile să aibă un final fericit pentru ambele părţi.

2. Nu încerca să schimbi ce nu poţi schimba

Deşi acest principiu pare dificil de urmat, este bine să ne reamintim că unele lucruri/fapte nu le putem controla sau schimba. Fie că vorbim de o companie cu o anumită reputaţie pe piaţă sau de un candidat care nu s-a comportat corespunzător pe parcursul unui proces de recrutare, recrutorii au obligaţia (morală) de a fi în continuare sinceri, deschişi şi naturali. 

3. Aminteşte-ţi că poţi face greşeli

Orice greşeală este umană şi, uneori, poate fi chiar o lecţie de pentru a privi sau aborda o situaţie diferit. Cu atât mai mult, când ne referim la un proces de recrutare în care este util să nu te bazezi pe presupuneri personale până nu le poţi valida cu informații exacte. De aceea, pentru a evita diferite erori în evaluare, este recomandată tehnica întrebărilor deschise care să permită recrutorului să-şi formeze o opinie corectă şi obiectivă cu privire la un candidat/client.

4. Nu uita să ai răbdare

Dacă ne raportăm la vremurile actuale (mult) tehnologizate şi la rapiditatea cu care se mişcă lucrurile, indiferent de domeniul sau aria profesională, răbdarea este o mare virtute şi un ingredient absolut necesar şi pentru un recrutor. 

Acestea sunt doar câteva dintre principiile de care orice recrutor ar trebui să țină cont pe parcursul oricărui proces de recrutare, însă pentru a afla mai multe informații, vă recomandăm să parcurgeți întreg articolul intitulat The Principles of Being a Good Recruiter.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Legislația privind prevenirea și sancționarea discriminărilor și cea privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați au fost modificate de un act normativ ce se aplică de luni. Astfel, de-acum e considerată formă de discriminare și hărțuirea morală la locul de muncă, salariații hărțuiți putând fi despăgubiți, în urma deciziei unei instanțe […]

Detalii

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii

Redacția Avocatnet a scris în ultimele luni despre foarte multe aspecte ce țin de relația angajator – salariat în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta este motivul pentru care au putut să pună azi informațiile cap la cap pentru a face un ghid orientativ util pentru orice companie activă în momentul de față sau care se […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter