Secțiune susținută de
Un CV pentru secolul 21
Nu e nicio problemă dacă nu ești pregătit(ă) să faci schimbarea de la CV-ul tradițional la una din modalitățile la modă acum de prezentare a experienței, dar trebuie să ai în vedere câteva aspecte esențiale atunci când ești în căutare de job și/sau trimiți aplicații la anunțuri pentru poziții vacante.
Dincolo de ceea cum crezi tu că ar trebui să arate un astfel de document, nu uita că:
- Sunt șanse mari ca CV-ul tău să fie „citit” prima dată de un sistem ATS care filtrează conținutul în funcție de anumite câmpuri setate anterior de potențialii angajatori;
- A doua „citire”, chiar dacă este făcută de un specialist HR, trebuie să reușească să atragă atenția cât mai repede (poate nu în 6 secunde, dar cu siguranță în câteva minute);
- A treia „citire”, cea făcută de managerul direct al poziției pentru care se recrutează, durează adesea mult mai puțin, de unde importanța critică a informațiilor aflate pe prima pagină.
Iată câteva din recomandările noastre pentru cei care sunt conștienți că trăim în secolul 21 și, oricât de mult ne-ar displace acest lucru, viteza este esențială:
- Nu aglomera începutul CV-ului cu prea multe date de contact (nu mai foloseste nimeni adresa fizică pentru a trimite scrisori; este suficient să menționezi orașul în care trăiești și, dacă este cazul, flexibilitatea pentru relocare și în ce zonă, telefonul mobil și o adresă de mail care să nu fie de la serviciul actual și pe care să o verifici cel puțin o dată pe zi).
- Renunță la prezentări la persoana a III-a ale experienței, la rezumate profesionale cu cuvinte devenite locuri comune; este suficient să incluzi un scurt obiectiv profesional care să articuleze clar genul de poziție și/sau domeniul care te interesează.
- Începe detalierea experienței profesionale cu cel mai recent loc de muncă, deci invers cronologic (nu încetează să ne mire CV-urile care, în secolul 21, listează experiența profesională în ordine cronologică), include câteva responsabilități cheie (nu este necesar să pui toată fișa postului) și 1-2 realizări deosebite despre care poți oferi detalii concrete în timpul interviului.
- Ar fi ideal ca CV-ul să nu depășească 2 pagini, altfel riști să plictisești. Dacă, totuși, volumul de informații necesită o a treia pagină, asigură-te că nu detaliezi excesiv joburi de la începutul traseului profesional și evită listarea tuturor diplomelor obținute sau cursurilor profesionale la care ai participat vreodată.
- Evită să incluzi în CV liste de persoane care pot oferi referințe despre activitatea ta profesională. Dacă va fi necesar, poți oferi această informație direct evaluatorului.
- Alege o extensie standard pentru CV-ul tău. Oricât de „frumos” ți s-ar părea, un CV în Powerpoint va fi greu dacă nu imposibil de citit de un sistem automat, preferă Word protejat sau, dacă vrei, PDF (deși sunt situații în care ATS-urile nu „citesc” astfel de documente).
Nu rata interviuri din cauza unui CV înțepenit în vremuri demult apuse, actualizează-ți azi CV-ul pentru secolul 21 folosind sugestiile noastre.
Mult succes!
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam