Parcă mai mult decât oricând, primăvara e mai firesc și mai ușor să ne gândim la schimbare. Nu trebuie neapărat să fie vorba de schimbări majore (deși sunt situații în care ele e posibil să se lase de mult timp așteptate), poate că nu avem nevoie neapărat de un job nou, ci de o „curățenie de primăvară” a jobului actual, a programului, a modului în care ne organizăm timpul și ne așezăm prioritățile pe liste scrise sau doar găndite.
În acest context, nevoia de flexibilitate a profesioniștilor performanți poate să devină unul din aspectele foarte căutate în joburile viitorului. Din punctul de vedere al organizațiilor, dacă se pot lăuda cu o cultură a flexibilității, au șanse mari să se poziționeze mult mai bine în războiul talentelor.
Articolul de pe Blogging4Jobs care ne-a inspirat azi discută metodele prin care putem crea o astfel de cultură organizațională bazată pe flexibilitate, dar înainte de a vă recomanda citirea lui, iată care sunt câteva din ideile noastre pe acest subiect:
1. Timpul de muncă este relativ. Este foarte puțin relevant care este ora de începere a programului și când se termină acesta. Accentul trebuie pus pe rezultate și doar pe ele, nu pe pontarea unui anumit număr de ore sau pe prezența angajatului într-un anumit loc fix.
2. Ședințele sunt consumatoare (adesea inutile) de timp. Mediul virtual oferă acum mult mai multe posibilități de colaborare și comunicare online (încercați GoToMeeting) care fac redundante întâlnirile față în față.
3. Munca peste program nu are de ce să fie o regulă. Mai auzim și acum în discuțiile de consiliere în carieră povești terifiante despre companii în care dacă încerci să pleci acasă la ora 18.00 ești „scos în afara” grupului care aduce valoare. Ca organizație, moneda pe care trebuie mizat este cea a echilibrului între viața personală și cea profesională. Pe termen lung, câștigurile nu vor întârzia să apară.
Descoperiți și alte modalități prin care puteți dezvolta o cultură organizațională bazată pe flexibilitate citind articolul Build a Culture of Workplace Flexibility.
În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]
Detalii39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
Detalii