Un proces de recrutare poate fi considerat de succes în momentul în care candidatul angajat începe să livreze rezultatele așteptate și continuă să facă acest lucru pe o perioadă suficient de lungă de timp pentru a amortiza astfel și cheltuielile procesului de recrutare, induction și training. Odată parcurse toate etapele recrutării, intervievatorul (cel mai adesea managerul pentru departamentul căruia s-a derulat procesul de recrutare) decide care este persoana cea mai potrivită pentru organizaţia în cauză şi face demersurile necesare pentru angajarea acesteia.
Deși senzația la finalul unui proces de recrutare care se încheie cu o angajare este aceea că „problemele s-au terminat”, studiile derulate pe acest subiect sunt de altă părere.
Astfel, potrivit unui astfel de studiu organizat de Leadership IQ, 46% dintre noile angajări vor eşua în primele 18 luni, în vreme ce doar 19% vor avea succes. Surprinzător sau nu, rezultatele nu sunt consecința lipsei abilităţilor tehnice, ci ale celor interpersonale, ele fiind principala cauză de incompatibilitate cu noua funcţie.
Principalele 5 motive pentru care o nouă angajare nu are succes sunt:
1. Lipsa abilităților de coaching (26%), cele cu ajutorul cărora se primeşte, acceptă şi este implementat un feedback primit de la manager, colegi, clienţi sau alte persoane.
2. Inteligenţa emoţională insuficient dezvoltată (23%), ea reprezentând abilitatea sau capacitatea de a înţelege şi a gestiona propriile emoţii, dar şi pe ale celorlaţi.
3. Nivelul insuficient de motivație (17%), acea forţă lăuntrică necesară pentru a atinge un anumit potenţial şi a performa la job.
4. Lacunele de caracter (15%), mai precis atitudinea şi personalitatea necesare pentru acel job, dar şi pentru armonizarea cu și în mediul de lucru.
5. Lipsa competenţele tehnice (11%) necesare pentru a putea îndeplini (teoretic) sarcinile jobului respectiv.
Chiar dacă acest studiu a fost realizat în urmă cu câţiva ani, este interesat de avut în vedere numărul de participanţi: 5,257 manageri din 312 business-uri care au reuşit să angajeze peste 20,000 angajaţi în acea perioadă. Studiul merită atenţia recrutorilor şi persoanelor însărcinate cu procesul de recrutare, deoarece multe din concluzii sunt aplicabile şi astăzi.
Studiul aduce din nou în discuţie subiectul culturii organizaţionale şi susține importanța definirii ei exacte, deoarece acesta pare să fie elementul definitoriu pentru orice angajare de succes. Lipsa unei culturi organizaţionale coerente, a unui sistem propriu de valori şi credinţe și/sau definirea brandului de angajator se numără printre cele mai importante cauze pentru care noile angajări nu au succes. Compatibilitatea dintre noul angajat şi cultura organizaţională este una esenţială în procesele de recrutare, iar acest aspect trebuie avut în vedere pentru a se evita reluarea căutărilor și risipa de resurse.
Vă lăsăm să aflaţi mai multe despre rezultatele studiului, citind tot articolul Top 5 Reasons for New Hire Failure.
Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]
DetaliiÎn perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]
Detalii39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
Detalii