Hot Now

8 strategii contraproductive in cariera

29 11 2010, Portal HR , Un comentariu, 6.475 afisari

Mai ales cand vine vorba de cariera, ne punem mereu problema cum sa evoluam, cum sa ne mutam din punctul A in punctul B (acesta din urma fiind, speram, mai bine pozitionat decat A). Eforturile pe care le depunem in acest sens sunt in general concentrate pe ideea de ce trebuie sa facem. E mult mai putin probabil sa ne punem problema ce ar trebui sa NU (mai) facem.

Articolul lui Marshall Goldsmith intitulat Those 20 Key Habits That Hold You Back ne-a provocat sa ne gandim la acele obiceiuri de comportament, atitudine sau limbaj care, contrar asteptarilor, nu ne ajuta sa evoluam atunci cand vine vorba despre job si cariera, ci mai degraba ne tin in loc.

1. Orice schimbare de job trebuie sa presupuna o evolutie pe scara ierarhica. Este firesc sa ne dorim un job mai complex prin prisma responsabilitatilor si obiectivelor, dar un job pozitionat mai sus decat cel pe care il ocupam momentan nu inseamna in mod automat si o imbogatire reala a abilitatilor care ne recomanda. Adesea, pozitiile de management la care ravnim atat de mult se dovedesc a fi altceva odata ocupate sau, in cel mai rau caz, par sa scoata la iveala mai degraba „incompetente” pe care e putin probabil sa le putem remedia intr-un timp foarte scurt pentru a avea rezultate.

2. Trebuie sa fiu mereu in frunte. Avem adesea senzatia ca daca ne vom evidentia la locul de munca, daca vom iesi de fiecare data in fata sansa sau managerul ne va surade mai bine si mai frumos decat celorlalti. In realitate, „iesitul in fata” ne poate pune in situatii pe care nu reusim sa le gestionam si in care ar fi fost poate mai potrivit sa ne rezumam la rolul de spectator pentru a acumula cunostintele necesare rezolvarii lor ulterioare.

3. Eu nu gresesc niciodata. Si e vorba aici atat de nevoia de a ne analiza in permanenta actiunile si deciziile, cat si de tendinta de a-i analiza si critica pe ceilalti. Sigur, cand vine vorba de decizii de schimbare a jobului sau traseului profesional, e important ca ele sa fie luate in urma unui proces bine documentat de analiza si gandire, dar deciziile de a ne implica sau nu intr-un proiect nou la locul de munca, de a ne asuma responsabilitatea pentru o activitate care ne poate aduce un plus de experienta trebuie luate si emotional. Ne putem permite sa facem greseli atata vreme cat aflam ceva nou despre noi facandu-le.

4. Sunt cel mai bun in meseria mea. Asa este, mai ales cand vine vorba de un interviu, ni se recomanda peste tot sa fim stapani pe noi pentru a putea lasa impresia de profesionist cu experienta care stie ce isi doreste si cum sa obtina. Dar tendinta de a ne pozitiona superior ne poate dauna nu numai intr-un proces de recrutare in care poate atrage respingerea (pe motive de aroganta), ci si in ceea ce presupune integrarea intr-un nou job sau colaborarea intr-o echipa.

5. Meritele imi apartin in exclusivitate. Oricat de mult ne-ar placea sa credem asta, de cele mai multe ori rezultatele muncii noastre depind de altii. De aici si pana la asumarea unor idei care nu ne apartin drumul este, din pacate, suficient de scurt pentru ca intr-o situatie in care aparent nu avem alte explicatii de oferit sa il parcurgem. In job ca si in interviu, corectitudinea si viziunea realista sunt cartea castigatoare pe termen lung.

6. Altii sunt de vina. Si e posibil sa ii consideram vinovati fie pentru decizii proaste sau putin inspirate in cariera, fie pentru lipsa de rezultate intr-un job. Viziunea „karmica” asupra carierei are insa sanse egale cu zero sa ne ajuta sa schimbam ceva. Iar daca decizia ne apartine, atunci explicatiile contextuale pentru esec sunt valabile doar pana la un anumit punct.

7. Niciun job nu e suficient de bun pentru mine. Desi seamana cu punctul 4, aici accentul cade mai degraba pe abordarea flexibil utilitarista. Ce pierd si ce castig acceptand un job care la prima vedere nu este suficient de bun? Cum arata un job suficient de bun si ce sanse reale am ca el sa apara in intervalul de timp urmator? Adesea un job poate fi considerat o poarta de intrare intr-o organizatie in care ne dorim o alta pozitie sau o implicare mai complexa. Din interior lucrurile sunt mai usor de obtinut decat din afara.

8. Ceilalti nu inteleg cat de valoros sunt. Sigur, intotdeauna cand este vorba de interactiune intre oameni, perceptiile sunt subiective. Si totusi, in acest univers profund subiectiv, exista cariere de succes si oameni impliniti. Coreland aceasta idee cu observatiile de la punctul 6, concluzia este ca e posibil ca ceva din ceea ce facem sa ne duca, de fapt, in alta parte.

Pentru mai multe strategii contraproductive de care ne folosim de multe ori poate fara sa ne dam seama, citeste si articolul Those 20 Key Habits that Hold You Back de Marshall Goldsmith.

Comentarii (1)
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Mihaela Georgescu, Portal HR. Portal HR said: Facand asa nu ajungi prea departe http://portalhr.ro/?p=889 […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]

Detalii
Gerke Witteveen, NN Pensii

Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]

Detalii
Wellnessentially

Wellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]

Detalii
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter