Secțiune susținută de

Abilități transferabile în altă industrie

Portal HR \ Opinia consultantului \ Abilități transferabile în altă industrie

Adesea, în discuțiile de consiliere în carieră, apare în prim plan subiectul schimbării traseului profesional. Poate să fie vorba de o schimbare de industrie sau chiar de domeniu/zonă funcțională. Oricum, nevoia de schimbare (însoțită de „sora ei”, teama de schimbare) este acutizată în contexte de crize de identitate profesională unde se pune problema: „Ce abilități am acum și care mă pot ajuta să fac cu succes trecerea la altă industrie/zonă profesională?„.

Nu e prima dată când vorbim pe PortalHR despre abilitățile transferabile. Spuneam atunci că pentru a le identifica este nevoie de un proces de auto-analiză/evaluare pentru a stabili:

1. activitățile în care ai fost implicat(ă);abilități transferabile

2. procentul real de implicare;

3. genul de abilități pe care activitatea respectivă le cerea și, implicit, le dezvolta (organizare, comunicare, relaționare etc.)

Acestea din urmă sunt abilitățile cu potențial transferabil în alte joburi la care îți propui să aplici.

În completarea acestui demers, infograficul de la ExecuNet pe care vi-l recomandăm azi, enumeră cât se poate de clar care sunt, pe de o parte, abilitățile cele mai ușor transferabile de la un job la altul, de la un domeniu funcțional/o industrie la altul/alta și, foarte interesant, care sunt zonele funcționale care au cele mai mari șanse să treacă în altă industrie cu succes.

După cum puteți observa, Resursele Umane sunt pe primul loc în topul zonelor funcționale pentru care schimbarea are șanse mari de reușită. 🙂

Dacă vă gândiți, deci, de ceva vreme la o posibilă schimbare, aveți acum cel puțin încă un motiv să o considerați posibilă. Nu uitați, în această experiență de trecere, și că „identitatea profesională nu este o comoară ascunsă ce așteaptă să fie descoperită în însăși esența ființei noastre interioare. Este alcătuită mai degrabă din mai multe posibilități: unele palpabile, concrete, definite de ceea ce suntem, de anturaj și de poveștile pe care le spunem despre munca și viața noastră; altele există numai pe tărâmul potențialului viitor și al viselor personale. (…) schimbarea carierei înseamnă schimbare interioară. Deoarece avem multe euri, schimbarea nu este un proces de înlocuire a unei identități cu alta, ci mai degrabă un proces de tranziție, în cadrul căruia reconfigurăm întregul set de posibilități. Aceste idei simple modifică tot ceea ce știm despre o nouă carieră. “ (Herminia Ibarra, Identitatea profesională)

Sursă imagine:

https://members.execunet.com/blog/social/images/info9_lg.gif

Data articol: ianuarie 28, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam