Hot Now

Absenteism

14 09 2011, Ana Glavce , 2 comentarii, 12.881 afisari

Absenteismul este probabil unul dintre cei câțiva indicatori de care orice organizație ține cont, sau ar trebui să o facă. El costă bani și alte resurse – este deci normal să îl monitorizăm și să încercăm să-l ținem sub control.

Câte bordeie, atâtea obiceiuri – câte organizații, atâtea modalități de calcul a absenteismului; indiferent însă de algoritmul folosit și de tipul absențelor luate în considerare, el rămâne un indicator valoros.

Vă propun în continuare o abordare “LEAN” a unei anumite categorii de absențe – absențele cu durata de 3-5 zile, motivate medical, pentru afecțiuni ușoare – care, din punctul meu de vedere rămân acele absențe asupra cărora se poate acționa, în sensul reducerii; evident, pornesc de la premisa că tot ce ține de controlul medical periodic și protecția muncii este făcut și că angajații lucrează în condiții bune.

O abordare Lean presupune descrierea unui proces; într-o primă instanță, mi s-a părut extrem de greu să definesc așa ceva în cazul absenteismului. Cu toate acestea, am identificat cel puțin unul:

Click pe imagine pentru a o mări.

Detaliile procesului pot varia în funcție de procedurile organizației. Ceea ce mi se pare foarte interesant este faptul că odată ce am privit fenomenul absenteism sub forma unui proces, gama de cauze și acțiuni posibile a devenit mult mai largă decât tindeam să o presupun inițial.

Dacă ne imaginăm “filmul” procesului, etapa de evaluare a situației este momentul de început al zilei când angajatul – poate ușor incomodat de o stare de sănătate un pic deteriorată – iși evaluează opțiunile și starea: cât de mare este problema de sănătate? Ce atmosferă sau sarcini îl așteaptă la serviciu? Cum este șeful său direct – un bun leader? Un om pe care uneori tinzi să-l eviți? Câtă înțelegere manifestă față de subalternii săi?; Cum este echipa în care muncește? Este dispus(ă) să treacă peste un disconfort lejer pentru a nu-i aglomera cu sarcini pe colegi? Ce câștigă și ce pierde în caz că intra în concediu medical? Răspunsurile la toate aceste întrebări sunt în legătură cu elemente culturale și eventual procedurale (spre exemplu, decizia poate fi afectată de existența unui sistem prin care i se compensează angajatului acea parte din venituri care în mod normal este redusă în cazul unui concediu medical).

Departe de mine să vreau să emit verdicte sau să fac procese de intentie, ori să pun sub semnul întrebării veridicitatea tuturor certificatelor de concediu medical. Ceea ce vreau să propun este alternativa în care o parte dintre ele sunt emise într-o “zonă gri” în care alegerea dintre a beneficia sau nu de ele este făcută de către angajat și în funcție de alți factori decât cei obiectiv legați de starea de sănătate personală – factori în legătură strânsă cu starea de sănătate a culturii echipei sau organizației din care fac parte. Este foarte posibil ca unele intervenții de corecție în această privință să întoarcă scăderi ale absenteismului – uneori deloc neglijabile.

Comentarii (2)
  1. schneieder spune:

    ca si abordare „LEAN” a absenteismului, tin sa va spun ca aceasta schema este gresita.
    Modelul LEAN asa cum a fost dezvoltat de cei de la Toyota( ei sunt parintii LEAN-sistem dezvoltat dupa cel dea-al 2-lea razboi mondial TPS ) are ca si scop eficientizarea utilizarii resurselor si a reducerii pierderilor.
    Un caz de boala nu poate si nu trebuie sa afecteze sub nici o forma activitatea grupului in care lucreaza acea persoana.

    intrebarile care se pun in cazul in care avem o persoana bolnava in echipa si identificate de mine sunt :

    care este intervalul de timp estimat pentru refacera angajatului?
    care este pozitionarea persoanei bolnave in skills metrics.?
    care sunt proiectele in care este implicat angajatul bolnav?
    care este termenul limita al acestor proiecte?
    cine sunt cei care pot sa preia activitatile specifice?
    care este intervalul de timp necesar terminarii acestor activitati astfel incat celelalte activitati sa nu fie afectate?
    cine sunt cei care pot sa preia sarcinile normale de lucru ale persoanei bolnave?
    care este modelul de distributie a muncii ?( in cazul in care este vorba de o distributie dinamica, aceasta intrebare nu isi mai are sensul. inseamna ca toti angajatii acelei echipe pot sa wxecute toate activitatile care intra in sarcina acelei echipe).

    Din experienta de lucru cu sisteme de implementare a calitatii pot sa spun ca in momentul in care in ecuatie intervin intrebari care fac apel la aprecieri de ordin personal( subiective de cele mai multe ori 99% din cazuri ) obiectivul nu este atins.

    Datorita aplicarii modelului LEAN, interactiunea cu alte echipe se face doar la nivelul conducerii echipei. O modificare a modului in care se face escalarea pune in pericol aplicarea modelului LEAN.
    Cu scuzele de rigoare, dar mi se pare putin exagerat sa incercam sa extindem modelul LEAN pentru reducerea concediilor medicale fictive. Acest lucru echivaleaza cu banuirea de frauda a oricarui angajat care intra in concediu medical.

    Sunt si alte sisteme de implementare a calitatii mai mult sau mai putin cunoscute. Ar fi interesant sa se porneasca o serie de articole despre sistemele de implementare a calitatii.

    • Ana Glavce spune:

      @ Schneieder
      Buna ziua 🙂
      Departe de mine gandul de a propune acestei comunitati un model abracadabrant si netestat;
      Este perfect adevarat ca nu am inclus in articol toate detaliile si sustinerile – de aceea, permiteti-mi sa le mentionez pe scurt: procesul cu pricina face parte dintr-un proiect Lean in toata regula. Nivelul meu este unul modest (Green Belt), insa proiectul a trecut prin forta lucrurilor prin mana si validarea a trei Master Black Belt. Acest lucru inseamna ca in etapa de analiza au fost luate in calcul diverse variabile si au fost retinute acelea care corelau semnificativ (vorbim despre statistica, in niciun caz despre perceptii subiective si teoretizari facute la o bere). Absolut tot ce am sugerat in articol are in spate calcule, coeficienti, grafice si verificari…
      Trecuta fiind de faza de imbunatatire (Improve) si de mai bine de jumatate de an in Control (sunt sigura ca, in calitate de specialist, stiti despre ce vorbesc), am considerat si consider in continuare ca pot avea siguranta sa propun aceasta abordare ca o alternativa valida;
      Ceea ce spuneti despre originea modelului LEAN este perfect adevarat; la fel de adevarat este insa faptul ca sunt deja ani buni de cand modelul a inceput sa fie aplicat la o arie mult mai larga de procese decat cele aferente “benzii de montaj”; exemple de acest gen sunt descrise in extenso in literatura; este aceasta, asa cum sugerati, o extindere lipsita de validitate a modelului? Posibil. Ramane ca experienta sa ne confirme sau infirme acest lucru.
      Nu stiu daca am folosit toate sistemele de implementare a calitatii, insa o buna parte din ele imi sunt familiare; am descoperit limitari si avantaje la fiecare dintre ele si nimic nu ma poate convinge ca un model trebuie sa ramana rigid si nu evolueaza in timp, asa cum nimic nu ma poate convinge ca un model – oricare ar fi el – este raspunsul la toate intrebarile posibile;
      Domeniul managementului Resurselor Umane este unul in care spectrul subiectivismului pandeste la tot pasul, de acord; de-subiectivizarea este din acest motiv un deziderat permanent si crucial; faptul ca atunci cand ai a face cu oameni si comportamentele lor totul este perceptie subiectiva si nimic nu este incadrabil intr-un pattern este insa o legenda: competentele pe care le detin in domeniul etologiei umane si peste 15 ani de experienta in lucrul cu oamenii mi-au aratat contrariul;
      Nu neg nimic din ceea ce ati propus ca si abordare a absenteismului; incerc doar sa propun ipoteza ca exista fatete ale fenomenului care scapa acestei abordari si care, desi la o prima vedere par inabordabile si netratabile, este posibil sa nu fie intru totul asa…

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter