Hot Now

Angajăm secretară cu experiență în Boolean search

13 11 2012, Cristi Ariton , Comenteaza, 4.279 afisari

Am dat recent peste o cerinţă inedită în cadrul unui anunţ de recrutare. Pentru un post de secretariat cu atribuţii de recrutare se cereau bune cunoştinţe de Boolean search. Este un element nou, cu o prezenţă surprinzătoare întrucât căutarea talentelor pe Google nu este atractivă pentru recrutori. Totuşi, pentru a ne completa setul de unelte pentru recrutare, vă propun să urmărim ce este Boolean search, ce presupune şi ce utilităţi îi putem găsi.

Căutarea de tip Boolean înseamnă folosirea unui şir de coduri cu scopul rafinării volumului mare de date afişate de Google, doar pe baza cuvintelor cheie care ne interesează. În realizarea acestui şir sunt folosite cuvintele cheie dorite şi cinci elemente de construcţie. Ele sunt: AND, OR, NOT, “” şi ().

Tastând două sau mai multe cuvinte legate prin AND spunem motorului de căutare că vrem să le arate pe toate în cadrul fiecărui rezultat afişat. De exemplu: “agent vânzări” AND “asistent vânzări”. Comanda OR este folosită pentru a diversifica căutarea. Ne interesează să căutăm pe Google “specialist salarizare” OR “payroll specialist”.

Folosind NOT excludem rezultatele care nu ne interesează sau care nu dorim să fie afişate. De exemplu, dacă vrem să căutăm un  inginer constructor va trebui să protejăm căutarea de toate celelalte tipuri de ingineri. O putem realiza prin NOT astfel: “inginer constructor” NOT “inginer petrochimist” NOT “inginer de soft”.

După cum aţi observat, în câteva locuri am folosit ghilimelele. Acestea sunt cel de-al patrulea element de construcţie al şirului de căutare şi au rolul de a conserva expresia în forma în care dorim să o vedem afişată. Nu dorim ca Google să afişeze rezultate pentru cuvintele inginer şi constructor ci pentru întreaga expresie “inginer constructor”.

Ultima parte a codului este semnificaţia folosirii parantezelor rotunde. Ele sunt importante în construcţiile complicate, formate din cuvinte cheie variate, care pot crea confuzie. Introducerea de noi criterii în căutare duce automat la nevoia unei structuri clare. De exemplu: (“inginer constructor” OR “inginer construcţii civile”) AND (Bucureşti OR Cluj) AND (Bog’Art OR MaxBoegl).

Este destul de surprinzătoare nevoia de a folosi Boolean search în România în condiţiile în care majoritatea afişărilor relevante redirecţionează căutarea spre LinkedIn, BestJobs etc., platforme care pun la dispoziţie unelte precise pentru căutare. Totuşi, am descoperit că folosirea unui cod adecvat poate ajuta în identificarea candidaţilor de nişă (ex: zona social media, căutarea designerilor cu portofolii online).

Dacă veţi  construi şi testa coduri pe baza celor 5 elemente, vă invit să le împărtăşiţi cu noi în comentarii. Pentru mai multe informaţii pe tema căutării de tip Boolean accesaţi blogul BooleanBlackBelt.

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 2-6 martie, Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) pregătește cea de-a IX-a ediție a proiectului Spring IT. SiSC este cea mai veche organizație studențească din Academia de Studii Economice din București, care a realizat peste 200 de proiecte, desfășurate cu succes, în decursul a 23 de ani de […]

Detalii

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de joburi din România, Angajatori de TOP dedicat tuturor candidaților, indiferent de nivelul de experiență. Eveniment de carieră consacrat în București și Timișoara, Angajatori de TOP se extinde în Constanța, Ploiești, Pitești, Craiova și oferă oportunități de carieră pentru candidații cu studii superioare și medii care sunt […]

Detalii

–   Prima platformă de wellbeing ce reunește peste 100 de programe dedicate sănătății fizice și psiho-emoționale a angajaților și familiilor acestora; –   Segmentarea în premieră a programelor pe cele două categorii de generații care constituie mai mult de 75% din forța de muncă: Generația X și Millennials; –   Programele sunt accesibile în 40% în formatul atelierelor experiențiale și […]

Detalii

Este un drept al angajatorilor să le stabilească angajaților lor obiective de performanță profesională, dar este o obligație a acestora față de angajați, începând de la momentul angajării, să le arate care sunt criteriile de evaluare profesională și care e procedura. Printre elementele obligatorii ale regulamentului intern regăsim, de altfel, criteriile și procedura de evaluare […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter