Hot Now
curs de recrutare

Angajați candidatul care nu are CV-ul perfect

03 12 2015, Portal HR , Un comentariu, 4.073 afisari

Regina Hartley, Director de Resurse Umane la UPS, își încheie prezentarea TED din septembrie 2015 cu acest îndemn. Argumentația ei ne-a cucerit și ne-a adus aminte de multele proiecte de recrutare în care, prea grăbiți să găsească CV-ul perfect, managerii au respins candidați al căror profil motivațional ar fi făcut minuni în poziția vacantă.

Chiar așa, dacă ați avea la dispoziție 2 CV-uri, primul cu studiile ideale pentru postul pentru care recrutați și o experiență clar dovedită pe poziții similare, în vreme ce al doilea intră mai degrabă în categoria candidaților care au încercat de toate și nu au reușit să petreacă foarte mult timp în niciunul din job-urile anterioare, pe care l-ați chema la interviu?

Pledoaria prezentatoarei este, evident, în favoarea celui de-al doilea. Primul este ceea ce ea numește „lingura de argint” și, deși nu are nimic împotriva celor care au terminat facultăți de renume și s-au preocupat coerent și consecvent de cariera lor, a văzut suficiente exemple de astfel de profesioniști care, față în față cu provocări, au dat bir cu fugiții.

De cealaltă parte se află cel pe care Regina Hartley îl numește „the scrapper” (simbolistica este evidentă, scrap înseamnă resturi). Este candidatul care a terminat o facultate obscură și a schimbat des joburile (acestea fiind care mai de care mai ciudate). Adesea, cei cu o astfel de poveste în spate mai duc cu ei și copilării nefericite, traume legate de părinți abuzivi, diverse handicapuri. Și totuși, dacă li s-ar acorda o șansă reală, ar avea șanse mari să facă dovada tăriei de caracter, spiritului inovator, flexibilității și altor calități absolut necesare pentru succes, calități pe care le-au dobândit tocmai datorită contextelor neprielnice în care au crescut și au devenit oameni.

Candidatul a cărui întreagă existență a fost programată de la început pentru succes are șanse mari să se plictisească și să renunțe atunci când jobul nu este la nivelul pe care și-l imagina, în vreme ce „scrapper”-ul va avea disponibilitatea de a face tot ce poate cu ceea ce i se oferă și de a reuși, într-un final, să ajungă acolo unde și-a propus.

Chiar dacă, citindu-i CV-ul, nu vă puteți imagina că l-ați angaja, chemați-l măcar la interviu. Dați-i o șansă reală!

Sursa imagine aici.

Comentarii (1)
  1. Marina spune:

    Exista multe tipuri de persoane. Daca unele dintre ele nu isi dau interesul in a face un CV foarte bun, nu inseamna ca nu si-ar da interesul pentru job, poate chiar mai mult decat pretendentul celalalt. Cel ce incearca sa faca CV-ul bun e posibil sa aiba si mici defecte si incearca sa compenseze, facand o prima impresie buna. Consider doar in cadrul CV-urilor, diferenta e de luat in calcul doar atunci cand este majora si se observa ca unul dintre ei chiar nu ar avea calitatile necesare cerintelor angajatorului.

Adauga comentariu

Cele mai noi

La o simplă accesare a celui mai utilizat motor de căutare, spre exemplu, pentru ”influencer”, obții rapid (în doar 0,49 de secunde) 473.000 de rezultate. Poți afla că există Social Media Stars Index, care îi ordonează pe cei mai importanți dintre ei, și că, de curând, ANAF a declanșat o campanie de verificări ce vizează […]

Detalii

CIO Council și Revista CARIERE organizează miercuri, 8 decembrie, între orele 14.00-16.00, o nouă ediție din seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council cu tema: Povești despre date, tehnologie, diversitate, egalitate și incluziune. La această ediție se vor aduce exemple concrete de transformare a afacerii prin tehnologia aliniată la principiile “Diversity Equality and Inclusion” și de instalare […]

Detalii

–          Peste 60% din angajații români care își caută un alt job se consideră subapreciați la locul de muncă actual –          Aproape 19% consideră că și-au îmbunătățit abilitatea de a atrage venituri –          61% s-ar gândi să accepte un loc de muncă în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanță Ediția de toamna a studiului Randstad Workmonitor indică […]

Detalii

Creșterea ratei inflației pune presiune pe majorările salariale bugetate de companiile private din România pentru 2022, estimate anterior în medie la 7%, care ar trebui revizuite în sus cu două – trei puncte procentuale, pentru a compensa erodarea puterii de cumpărare, reiese din a doua parte a studiului PayWell 2021, realizat de PwC România. Majoritatea […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter