Companiile care isi pun problema dezvoltarii si implementarii unui program de apreciere interna au cu siguranta in vedere si ceea ce specialistii numesc „peer recognition” (aprecierea din partea unui egal). In practica, acest lucru se realizeaza prin diverse metode (aici intervine si creativitatea fiecaruia): oferire de cadouri, mici semne de recunoastere a unui efort, de apreciere a unui ajutor oferit etc.
Articolul scris de Ian Clive pentru HR Toolbox si pe care vi-l recomandam azi muta acest subiect in universul cu care suntem deja familiarizati: cel al practicilor din retelele sociale. Astfel, autorul intreaba in ce masura un sistem de aprecieri interne bazat pe „like”-uri similare cu butoanele/optiunile pe care le folosim in mediul online pentru a afirma ca ceva ne place ar putea functiona si ca sistem de „peer recognition” intr-o organizatie.
Anonim sau deschis/vizibil, unui astfel de sistem i-ar lipsi in mod evident posibilitatea de cuantificare (sau documentare, asa cum spune autorul) a motivelor concrete pentru care un anumit angajat primeste unul sau mai multe „like”-uri. Ar putea insa avea un impact mai mare decat metodele traditionale, macar si numai pentru ca face apel la o metoda relaxata de apreciere a celui de „langa tine”. Iar teoretic angajatul cu cele mai multe „like”-uri ar putea sa fie unul dintre cei pe care ni-i dorim cat mai mult timp in organizatie.
Tu ce crezi? Ar putea functiona un astfel de sistem? Care crezi ca ar fi consecintele la nivel de atmosfera, productivitate, cultura organizationala?
Citeste tot articolul Would the Social Media „Like” System be Effective in the Workplace? si spune-ti si tu parerea despre utilitatea unui sistem de apreciere interna bazat pe „like”-uri.
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]
DetaliiAstăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]
DetaliiDiscuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]
DetaliiBusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]
Detalii
Ian Clive e unul din favoritii mei! Nu stiu cat de sincere ar fi acele „like-uri” dar daca s-ar face pe criterii distincte cred ca ar functiona. Imi vin in minte acele „Diplome-atestate Clifton-Gallup” afisate prin birouri si cred ca ar fi interesant sa vezi ca un angajat are 8 like-uri pentru punctualitate, 5 pentru spirit suportiv si 12 pentru „brand ambassador”, etc.
Bine, relevanta ar depinde de fiecare companie in parte.
Cred ca ar avea priza in companii de genul IH (International House), companie al carui ROI cuprinde specificatii clare cu privire la aprecierea succesului angajatilor in mod deschis si public.
@Cristi, multumim pentru comentariu. Suntem de acord cu problema sinceritatii/subiectivitatii dar ni se pare si noua o initiativa interesanta, cu mai multe avantaje decat dezavantaje, cel putin la prima vedere.
Este o initiativa interesanta si cred ca „like-ul” e noua „moneda a capitalului social”.
Apropo de alte moduri informale de apreciere interna: http://bit.ly/ktYMhm
@Cristi, multumim!