Hot Now

Cât de bine își cunosc companiile viitorii angajați?

08 11 2013, Portal HR , Comenteaza, 3.533 afisari

Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai competitiv, presiunea pe departamentul de HR creşte. Companiile nu-şi permit luxul de a-şi risca reputaţia si efortul depus pentru a angaja un candidat care nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Şi, în cazul în care competenţele candidatului pot fi uşor verificate în cadrul interviului, pentru analizarea background-ului acestuia efortul depus de un reprezentant de resurse umane este foarte mare şi de multe ori trecut cu vederea, alegându-se varianta intuiţiei.

Companiile din Romania au însa o soluţie într-un serviciu de background screening care, cu acordul candidatului, verifică informaţiile de natură profesională, informaţii referitoare la studii, dar și cele personale disponibile public, precum activitatea în mass-media şi pe reţelele de socializare. Mindit, prima companie de background screening din Romania, susţine astfel dezvoltarea unei relaţii de încredere între angajaţi si angajatori, dar ajută și la gestionarea riscurilor interne de fraudă, reputaţie sau de comportament inadecvat care poate influenţa relaţiile cu clienţii sau rezultatele business-ului.

Pentru că urmăreşte ca mediul de afaceri din Romania să fie unul performant si competitiv, Mindit a decis să atragă atenţia asupra importanţei verificării background-ului candidaţilor fie intern, fie externalizând activitatea. Aceasta pentru că un reprezentant de resurse umane trebuie să cunoască motivele pentru care in CV-ul candidaţilor există discrepanţe între informaţiile precizate şi situaţia adevărată, pentru a îndepărta orice risc sau pentru a putea departaja candidaţii.

Un examen pentru managerii de HR

Plecând de la aceste premise, Mindit, prezent la HR Summit, i-a provocat pe reprezentanţii de resurse umane să-și pună intuiţia la încercare printr-un joc în cadrul căruia mai mulţi candidaţi îşi prezentau fragmente din CV. Jucătorii au avut ocazia de a evalua dacă informațiile pe care le prezintă candidații corespund cu situația reală. Peste o treime din participanții la eveniment au jucat, dar mai puţin de 10% dintre jucatori au reuşit să răspundă corect la toate întrebările. Pentru a-i premia pe cei care au dat cele mai multe răspunsuri corecte, Mindit a oferit voucher-e în valoare totală de 1.000 de euro, care pot fi folosite pentru rapoarte de background screening în propriile companii. Cel mai important e însă faptul că toţi participanţii la eveniment au aflat, atât prin intermediul jocului, cât și prin discursul Irinei Arsene (CEO, Mindit), despre riscurile pe care le presupun procesele de recrutare și despre modul în care background screening-ul, realizat la nivel intern sau printr-un serviciu dedicat, le poate minimiza sau chiar înlătura.

“Într-o țară în care promovabilitatea la examenele importante este din ce în ce mai scăzută, în care oamenii se bazează pe faptul că nimeni nu verifică autenticitatea informațiilor oferite de către candidaţi, în care bazele de date publice aproape că nu există, fenomenul diplomelor false este o stare de fapt. Mindit își propune să estompeze aceste manifestări și să atragă atenția asupra necesității unei verificări minuțioase și profesioniste”, spune Irina Arsene, CEO Mindit.

În data de 1 Decembrie, jocul va fi lansat în App Store, atât în versiunea pentru iPhone, cât și iPad. Reprezentanţii de HR nu trebuie să confunde însă jocul cu o aplicaţie de background screening. Procesul de background screening presupune, înainte de toate, obținerea acordului scris al candidatului. Informațiile verificate sunt de natură profesională (pozițiile ocupate, nivelul de responsabilitate, motivele întreruperii contractului de muncă, afilierea la diverse organizații profesionale), informații referitoare la studii (confirmarea studiilor, a certificărilor și a training-urilor), dar analizează și informațiile personale disponibile public (activitatea candidatului în media și pe rețelele de socializare).

Verificarea acordă prioritate protejării vieții profesionale sau personale a candidatului. Analizarea situației profesionale curente se face doar în cazul în care acest proces nu prezintă riscuri de încheiere prematură a contractului cu actualul angajator.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter