Secțiune susținută de

Ce drepturi au angajații unei companii în insolvență

Portal HR \ HR Pedia \ Ce drepturi au angajații unei companii în insolvență

Pe zi ce trece, tot mai multe companii intră în procedura de insolvență, fapt care generează o serie de întrebări și necunoscute. În materialul de față vom analiza, cu ajutorul specialiștilor cu care redacția noastră a discutat, drepturile pe care le au angajații atunci când societatea pentru care lucrează intră în insolvență, ce drepturi au salariații concediați sau cum își pot recupera aceștia salariile neachitate de la angajatorul în insolvență, în conformitate cu noua legislație, aplicabilă din 2014.

Cadrul legal care reglementează procedura insolvenței a fost modificat la jumătatea anului trecut, atunci când noul Cod al insolvenței, Legea nr. 85/2014, a intrat în vigoare.

Potrivit actului normativ, insolvența este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile, astfel:

  • insolvența debitorului se prezumă atunci când acesta, după 60 de zile de la scadență, nu a plătit datoria sa față de creditor; prezumția este relativă;
  • insolvența este iminenta atunci când se dovedește că debitorul nu va putea plăti la scadență datoriile exigibile angajate, cu fondurile bănești disponibile la data scadenței.

Insolvența poate fi deschisă atât de firma care nu își mai poate achita datoriile, cât și de creditori, iar printre aceștia se numără și angajații societății care nu și-au primit salariile restante.

Avocatul Alina Toma de la societatea de avocatură Ionescu Sava a explicat pentru AvocatNet.ro că salariații au dreptul de a solicita deschiderea procedurii de insolvență împotriva angajatorului numai în situația în care valoarea creanței pe care ei o invocă este de minimum șase salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat, mențiune ce era prevăzută și anterior, prin Legea nr. 85/2006.

Contractele individuale de muncă, desfăcute doar în urma concedierii colective. Ce drepturi au salariații concediați?

Află informațiile de care ai nevoie citind tot articolul de Eduard Popescu pe Avocatnet.ro.

Data articol: septembrie 21, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam