Secțiune susținută de

Ce scrie presa la început de an despre salarii, locuri de muncă şi educaţie

Portal HR \ Actual \ Ce scrie presa la început de an despre salarii, locuri de muncă şi educaţie

Salarii

Cei care iau în calcul angajarea sau schimbarea locului de muncă actual pentru începutul anului 2013 pot câştiga salarii cuprinse între 600 şi 5.000 de euro net pe lună, potrivit specialiştilor în recrutare. Condiţia este ca românii aflaţi în căutarea unui nou job să se orienteze fie spre domeniul IT, fie spre cel financiar, acestea păstrând poziţiile de lideri în topul celor mai bine plătite industrii şi pentru anul viitor, informează Ziarul Financiar.

În prezent, cele mai mari salarii din ţară le primesc angajaţii care lucrează în regiunea Ilfov – Bucureşti, iar situaţia va rămâne la fel cel puţin până în 2015, arată Incont.ro.

La nivelul Uniunii Europene, România are, din acest an, cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, fiind surclasată de Bulgaria, care până acum ocupa ultimul loc în UE. Astfel, de la 1 ianuarie, bulgarii au un salariu minim mai mare cu 0,37 euro faţă de salariul minim din România, notează Gândul.

Locuri de muncă

Cele mai căutate locuri de muncă din 2013 vor fi în sănătate, industria tehnologică şi sectorul serviciilor financiare, scrie Income Magazine.

Ziarul Financiar subliniază că în 2013, numărul de salariaţi nu va creşte cu mai mult de 100.000 de persoane pentru că angajatorii au fost prudenţi în realizarea bugetelor. Se vor face noi angajări doar dacă este absolut necesar, potrivit estimărilor cotidianului de business.

În schimb, un raport elaborat de ONU arată că ţările dezvoltate au nevoie de cel puţin cinci ani pentru ca economiile lor să absoarbă suficienţi şomeri, astfel încât nivelul forţei de muncă să atingă pragul existent înainte de anii fatidici 2008-2009, potrivit Ziare.com.

Educaţie

Ziare.com trece în revistă schimbările din învăţământ pe care le vor experimenta elevii şi în 2013. Astfel, elevii încep cursurile pe 14 ianuarie, iar următoarea vacanţă debutează pe 6 aprilie. De Paşte elevii vor avea parte doar de o zi liberă prin lege. Examenele se vor susţine în aceeaşi structură ca anul trecut. Şi asta pentru că Bacalaureatul profesional al Ecaterinei Andronescu trebuie să treacă mai întâi prin Parlament pentru a fi aprobat. Până să ajungă însă la examene, elevii vor susţine simulări la care vor primi note în catalog.

Pe de altă parte, Evenimentul Zilei prezintă detalii despre un video-manual, care promite să pună capăt învăţării mecanice şi să demaşte dascălii incompetenţi.

Există însă şi profesori de top în România, care ajung să predea în instituţii de învăţământ din Bucureşti, Iaşi, Timiş şi Cluj, potrivit Adevărul.

Vă recomandăm şi:

Cotidianul: Ponta despre impozitare, salarii şi pensii în 2013

Mediafax: Ponta: Vom cere FMI creşterea salariului minim de la 700 la 800 de lei

Incont.ro: Paradoxul bunăstării. Au joburile cel mai bine plătite din lume, dar îşi urăsc meseria şi vor să renunţe la ea

Manager.ro: TOP 10: Joburile care îi stresează cel mai puţin pe angajaţi în 2013

Economica.net: FBI-ul britanic face angajări din România. Ce caută şi ce salariu oferă

Cariereonline.ro: Cum să negociezi salariul pe care ţi-l doreşti

9am.ro: Calendarul zilelor libere din 2013: Când stăm acasă?

Avocatnet: Impozitul pe profit se va declara într-un nou formular în acest an

Riscograma.ro: Prăpastia fiscală românească

Logec.ro: Link-urile anului nou

Manafu.ro: Cele mai bune aplicaţii mobile în 2012

Data articol: ianuarie 4, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam