Hot Now

Competentele generice si specifice

28 09 2010, Portal HR , Comenteaza, 19.264 afisari

Competentele organizationale generice (cateodata denumite si strategice) sunt acele cunostinte, abilitati si comportamente derivate din strategia organizatiei si a caror prezenta este obligatorie in profilul fiecarui angajat pentru a garanta un nivel de performanta asteptat. Ele nu sunt asadar imediat legate de natura postului, dar pot imbunatati succesul in postul respectiv in masura in care nivelul lor este unul eficient.

Preluarea mecanica a unor liste de competenta deja definite de catre alte organizatii poate vicia toate procesele in care acestea se dovedesc atat de importante. Pe scurt, competente care nu sunt definite pe baza strategiei si obiectivelor unei organizatii specifice pot duce la recrutarea unor persoane cu profile nepotrivite si, ca atare, la lipsa de performanta in contextele cerute.

Mai jos sunt enumerate cateva competente generice/ organizationale care pot fi combinate in mod diferit in functie de strategie si obiective:

1. Etica profesionala
2. Comunicare
3. Rezolvarea problemelor
4. Gandire analitica
5. Orientare catre client

Atentie! Pentru eficienta, nu se recomanda ca lista de competente generice/ strategice/ organizationale sa fie mai lunga de 3, maxim 5.

Competentele specifice au in vedere standardele de performanta pentru un anumit post. Astfel, este mai putin probabil ca pentru un contabil sa fie relevanta competenta de negociere, in timp ce pentru un agent de vanzari ea este critica. Ele deriva din Analiza postului, a responsabilitatilor si obiectivelor de performanta specifice.

Internetul abunda in liste de competente gata elaborate, dar riscul preluarii lor ca atare nu este mai putin mic decat in cazul celor generice. Competentele trebuie alese, definite si validate avand in vedere specificul postului si al organizatiei, liste generale ducand de cele mai multe ori la greseli in recrutare, evaluare si dezvoltare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]

Detalii

Astăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]

Detalii

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]

Detalii

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter