Secțiune susținută de

Competentele umbrela

Portal HR \ HR Pedia \ Competentele umbrela

Asociat notiunii de competenta, termenul umbrela descrie acele situatii in care o competenta ajunge sa fie definita (datorita complexitatii ei) prin intermediul mai multor competente intuitiv subordonate.

Astfel, pentru o definitie a competentei COMUNICARE care sa includa:

– ascultare activa
– redare clara
– interpretare corecta
– preluare idei

Ascultarea activa poate sa fie considerata in acest caz o (sub)competenta.

Fara sa aiba o greutate teoretica semnificativa, termenul este util in procesul de alegere si definire a competentelor, deorece ne poate atrage atentia asupra unei complexitati mai mari a activitatii de observare si evaluare decat am considerat initial.

In masura in care definirea competentelor se face prin intermediul indicatorilor comportamentali, acumularea de sub-competente nu este un fenomen care sa ingrijoreze. Ceea ce ramane de facut este ca fiecare astfel de sub-competenta sa fie la randul ei definita corect prin intermediul unor indicatori relevanti.

Astfel, simpla mentiune asculta activ poate sa se dovedeasca ambigua si deschisa interpretarilor. Ce inseamna ca o persoana asculta activ?Cum se comporta o persoana despre care pot spune ca asculta activ? Sunt cateva din intrebarile pe care trebuie sa ni le punem in incercarea de operationalizare a competentelor.

Data articol: septembrie 28, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam