Hot Now

Cum imi conving seful de competentele mele?

13 01 2011, Portal HR , Comenteaza, 5.216 afisari

Am primit aceasta intrebare de la cititoarele noastre de pe Unica.ro:

Lucrez de ani buni cu acceasi sefa cumsecade dar partinica si chiar cind „eman” vreo ideea care-i place, se face ca n-o aude dar spusa apoi de alta colega, o…aude. Nu are incredere decit in cine doreste. Ce sa mai intreprind ca sa-i captez atentia?

Noi ii raspundem:

Afirmatia ta despre modul in care sefa isi manifesta increderea este, credem noi, punctul de plecare in rezolvarea acestei dileme de care te lovesti de atata vreme. Desi ar trebui sa fie consecinta unui proces rational de gandire, de foarte multe ori acordarea capitalului de incredere vine ca urmare a unui transfer emotional. Cu alte cuvinte, cu cat ne place mai mult (de) cineva, cu atat vom avea tendinta sa ii acordam mai multa incredere. Se mai cheama si subiectivitate.

Practic, faptul ca ideile tale nu iti sunt recunoscute este consecinta lipsei de incredere si aici trebuie schimbat ceva. Daca nu exista niciun motiv (legat de performanta, atitudinea, competenta ta etc) care sa te poata ajute sa iti explici aceasta atitudine a managerului direct, varianta cea mai buna este sa iti propui o discutie sincera cu ea pe baza unui caz concret.

Iata cativa pasi pe care ai putea sa ii parcurgi in incercarea de a rezolva problema:

1. Alege o situatie recenta in care ai venit cu o idee/solutie care ar fi putut rezolva o problema si gandeste-te cum ai argumentat-o. Adesea, chiar daca avem senzatia ca ne-am facut intelesi, perceptia celor din afara e diferita.

2. Asigura-te ca ai comunicat clar ceea ce ai gandit si ca avea relevanta pentru discutia respectiva.

3. Pune apoi in paralel ideea ta cu cea a celeilalte colege care a fost “recunoscuta” si analizeaza la rece pentru a vedea daca in esenta era vorba de aceeasi solutie.

4. Pregateste-te pentru discutia pe care urmeaza sa o ai cu managerul tau strangand toate aceste informatii si argumentandu-ti “nedumerirea” nu prin comparatia dintre personae, ci dintre idei (cu alte cuvinte, problema pe care o ai de clarificat nu este de ce o anumita colega este favorizata, ci de ce ideea ta nu a fost recunoscuta din start).

5. Abordeaza un ton pozitiv si solicita-i managerului o intalnire fata in fata. Evita sa discuti despre acest subiect in prezenta altor personae, risti sa dai nastere la o atitudine defensiva.

6. Explica-ti punctul de vedere nonemotional si cu argumente si incheie-ti pledoaria explicand efectele negative pe care acest lucru le are asupra increderii tale. Este foarte important ca tonul discutiei sa nu fie unul de repros ci mai degraba unul de cerere de ajutor: ii expui managerului o problema si o rogi sa te ajute sa o rezolvi in contextul in care iti place ceea ce faci si vrei sa continui sa iti faci jobul la fel sau chiar mai bine.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter