Secțiune susținută de

Cum să înveți o limbă străină – 10 pași

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum să înveți o limbă străină – 10 pași

Matthew Youlden vorbește fluent nouă limbi și face progrese învățând alte douăsprezece. Este lingvist, deci n-ar trebui să fie o surpriză. Touși sunt nouă limbi pe care le vorbește fluent! Așa că cele zece tips & tricks pe care ni le-a dat pentru a învăța o limbă străină ar putea să funcționeze. Încearcă-le!

1. Să știi de ce faci asta

Dacă nu ai un motiv serios pentru a învăța o limbă străină, probabil că nu vei fi motivat pe termen lung. Crucial este ca, indiferent de motiv, odată ce te-ai hotărât, să te obligi să faci tot ce poți să înveți limba respectivă.

2. Găsește un partener

Matthew a învățat multe limbi împreună cu fratele lui geamăn. La opt ani, prima limbă străină pe care au început să o învețe împreună a fost limba greacă.

Eram foarte motivați și încă suntem. Ne împingem unul pe celălalt mai departe. Dacă își dă seama că eu fac progrese în fața lui, devine invidios și încearcă să mă depășească. La fel se întâmplă și în cazul meu.

Chiar dacă nu ai o rudă cu care poți învăța, orice partener îți găsești te poate ajuta. E foarte important să ai pe cineva cu care să poți exersa o limbă nouă.

3. Vorbește singur

Când nu ai cu cine să vorbești, să vorbești singur este o soluție deloc rușinoasă. E un mod foarte bun de a exersa. Te poate ajuta să-ți păstrezi în memorie cuvinte și propozițiile noi și te poate face să ai mai multă încredere în tine când vorbești cu cineva.

4. Fii relevant

Înveți o limbă pentru a putea să o folosești, nu ca să îți vorbești ție. Latura creativă în procesul de învățare este cum știi să folosești cuvintele într-un context folositor, de zi cu zi. De exemplu, nu trebuie să mergi în Grecia pentru a vorbi grecește, poți să mergi la un restaurant grecesc și să comanzi în limba greacă.

5. Distrează-te învățând

Matthew și fratele său geamăn învățau grecește la 8 ani scriind și înregistrându-se cântând. Gândește-te la câteva modalități distractive de a învăța, care îți fac plăcere: scrie o poezie, interpretează roluri cu un prieten, cântă.

6. Poartă-te ca un copil

Încearcă să înveți așa cum învață copiii. Învățăm din greșeli, doar că fiind adulți teama de a greși se accentuează. Cheia pentru a învăța este să renunțăm la teama de eșec și să admitem că nu putem știi totul, fără ca acest lucru să fie un defect.

7. Ieși din zona de comfort

Acceptarea greșelilor înseamnă faptul că ești pregătit să te pui în situații jenante. Pare înspăimântător, dar este singura soluție să te dezvolți. Nu contează cât de mult înveți, dacă nu vei folosi limba respectivă pentru a vorbi, pentru a cere indicații când ești într-un oraș nou, a comanda mâncare, a face o glumă sau măcar a încerca. La început vei întâmpina tot felul de piedici. Poate pronunția, poat gramatica, poate sintaxa frazei sau înțelegerea expresiilor. Dar chiar și vorbitorii limbii native au astfel de probleme. Important este să poți să faci ca acea limbă să fie a ta.

8. Ascultă

Trebuie să înveți să asculți înainte de a vorbi. Orice limbă străină sună ciudat prima oară când o auzi, dar cu cât te expui mai mult acelei limbi, devine mai familiară și mai ușor de vorbit.

Suntem capabili să pronunțăm orice, doar că nu suntem obișnuiți să facem asta. Cel mai ușor este să auzi o limbă în mod constant, să o asculți și să vizualizezi, să-ți imaginezi cum ar trebui pronunțată, pentru că pentru fiecare sunet este nevoie de gură sau de gât să ajungi să îl reproduci.

9. Privește oamenii vorbind

Limbile străine îți solicită diferite comenzi ale buzelor, limbii și gâtului. Pronunția depinde de corp, la fel de mult ca de psihic. Dacă nu poți privi și imita oamenii din fața ta, urmărește-i în filme, la TV.

10. Aruncă-te în apă

Ți-ai propus să înveți. Cum să începi? E vreo metodă sigură pentru a învăța?

Matthew spune că, orice instrumente folosești pentru a învăța, este crucial să practici limba respectivă în fiecare zi. Să pui mereu în practică ce ai învățat fie că scrii un email, fie că vorbești singur ori cânți, fie că asculți radioul sau te uiți la televizor.

Soluția cu șansele cele mai mari de reușită este să vorbești cu cineva care îți poate răspunde în limba pe care o înveți. Și nu trebuie să îți faci griji că nu vorbești încă suficient de bine. Pentru a trece mai ușor de teama de eșec, poți începe conversația spunând că înveți limba și îți place să repeți. În general, vei fi încurajat și partenerii de conversație vor dori să te ajute.

Data articol: martie 23, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam