Secțiune susținută de

Cum sa lucrezi cu un introvertit?

Portal HR \ Actual \ Cum sa lucrezi cu un introvertit?

Folosim des si relativ usor dihotomia introvertit/extrovertit, fara insa sa ne punem problema in profunzime care este modul de lucru al celui orientat catre interior in  comparatie cu energia vizibila a celui care se proiecteaza consecvent spre exterior. Bine-cunoscutul test Myers Briggs foloseste de aceasta clasificare pentru a face predictii despre modalitatea de a gandi si de a actiona, dimensiunile introvert/extrovert fiind sustinute si imbogatite de alte 3 seturi de dihotomii al caror sens este specific si tehnic (a nu fi confundat cu intelegerea comuna pe care o avem despre ele).

Trecand de jargonul firesc al acestui tip de instrument, articolul de pe Harvard Business Review pe care vi-l recomandam azi ne-a atras atentia prin modul in care transpune in discurs cotidian modalitatile in care se manifesta un introvertit, usurand astfel intelegerea si colaborarea cu persoanele care au introversiunea ca trasatura dominanta a personalitatii.

Iata cateva din ideile care ne-au atras atentia:

1. Introvertitii au nevoie de timp de gandire in izolare. Consecintele pentru cei care lucreaza cu ei? Trebuie sa le ofere suficient timp si spatiu pentru a veni cu cele mai bune decizii.

2. Introvertitii nu sunt atat de distanti pe cat par sau obisnuim sa credem. In realitate, introvertitii au o capacitate de ascultare foarte buna si au tendinta de a-si actiona aceste mecanisme mai degraba decat de a-si propune sa intervina inainte de a fi auzit parerile tuturor celor implicati.

3. Introvertii se simt bine in situatii cunoscute. Cu alte cuvinte, vor fi mai eficienti in intalniri daca au ocazia sa se familiarizeze cu subiectele discutate inainte de inceperea intalnirii.

4. Introvertii au in general tendinta de a se adapta la stilul de lucru al celorlalti. Asta inseamna ca in majoritatea situatiilor vor depune eforturi mari (si poate chiar dureroase) pentru a face lucrurile asa cum se asteapta de la ei.

Citeste tot articolul Are You An Introverted Boss? pentru a intelege mai bine cum gandeste si actioneaza un introvertit.

Data articol: aprilie 27, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam