Cum să oferi un mediu de lucru eficient
“Trebuie să facem cât mai multe lucruri cu un număr limitat de resurse” pare a fi o afirmație întâlnită sau subînțeleasă tot mai frecvent în multe organizații, situație care de multe ori nu aduce rezultatele dorite pe termen lung, mai ales pentru angajații care nu pot face față presiunii crescute.
Care ar fi soluția eficientă pe termen lung la această problemă?
Tony Schwartz, CEO la Energy Project, jurnalist și colaborator la publicației HBR oferă câteva recomandări utile în cadrul unui webinar și definește angajamentul sustenabil la locul de muncă ca fiind motorul care energizează angajații să ofere tot ce au mai bun.
Pornind de la studiul Global Workforce organizat anul trecut de către compania americană Tower Watson, studiu în care au fost implicați a 32,000 de angajați din 30 de țări și 50 de companii și care și-a propus să măsoare gradul de implicare al angajaților, Tony Schwartz prezintă câteva sfaturi de urmat pentru organizații.
Concluziile de bază ale studiului au arătat că o implicare tradițională, chiar și la un nivel înalt, nu mai este suficientă pentru performanța angajaților. Rezultatele au indicat că, la nivel global, doar un procent de 35% din forța de muncă este realmente implicată la locul de muncă. Explicația celor de la Energy Project este aceea că, dorința de implicare sau efortul depus de angajați nu garantează capacitatea sau abilitatea de a investi și energie. Talentul, abilitățile sau pasiunea nu dau rezultate foarte bune dacă nu au o bază de susținere.
Organizațiile trebuie să apeleze la o nouă paradigmă denumită implicare sustenabilă care se referă la un mediu de lucru creat cu scopul de a promova starea de bine fizică, emoțională și socială a angajaților. Acestora se mai pot adăuga încă două “ingrediente” esențiale: starea de bine mentală și spirituală. Mai exact, este nevoie de un mediu care să conțină 4 elemente: cantitate, calitate, concentrare și scop, utile pentru a ajunge la o implicare reală și efectivă din partea angajaților.
Dacă avem în vedere noua lume tehnologizată și rapiditatea cu care se întâmplă sau se schimbă lucrurile zi de zi, organizațiile trebuie să-și gestioneze eficient angajații și să-i îndrume să-și “construiască” resursele de energie care pot conta substanțial la creșterea competențelor organizaționale.
Potrivit autorului, cele mai multe organizații se confruntă cu o criză a competențelor iar aceasta își poate găsi o rezolvare cu mai multă concentrare pe resursa energiei ca un catalizator pentru finalizarea cu succes a diferitelor responsabilități.
De asemenea, în webinarul a cărui înregistrare vă recomandăm să o urmăriți, se face referire la 4 surse de energie care le dau angajaților impulsul necesar pentru a performa la cel mai înalt nivel.
1. dimensiunea fizică pentru sustenabilitate la nivel fizic – Angajatorul trebuie să le ofere angajaților oportunități și spațiu pentru refacere/recuperare. Aceștia consumă o cantitate mare de energie care trebuie echilibrată pentru a genera perfomanța așteptată.
2. dimensiunea emoțională – Cum se simte un angajat are un mare impact asupra felului în care livrează performanță. Atâta vreme cât vor simți că valoarea lor este apreciată, că sunt resurse importante pentru organizație, rezultatele vor fi diferite. Rolul unui lider este acela de a crea și a oferi energie pozitivă, de a fi autentic și de a arăta un interes sincer pentru starea de bine a angajaților.
3. dimensiunea mentală, cu referire la capacitatea de concentrare – O situație destul de des întâlnită este cea a multitasking-ului care pare să rezolve multe probleme în orice organizație. În realitate, acesta este un mit, deoarece o persoană nu poate rezolva eficient 2 probleme în același timp. Este necesară o abordare care să genereze timp de calitate redus acordat ambelor probleme.
4. dimensiunea spirituală are în vedere implicarea pentru acel ceva care are sens și contează pentru fiecare invidid în parte. Este necesar ca angajatorul să ofere angajaților dovezi care să demonstreze faptul că ceea ce fac ei contează pentru organizație, dincolo de răsplata financiară.
Pentru a afla mai multe despre cum puteți crea un mediu de lucru eficient pentru angajați, vă recomandăm să urmăriți înregistrarea webinarului Creating a Workplace that Really Works.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam