Secțiune susținută de

Diplomele – pentru cine sunt ele folositoare?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Diplomele – pentru cine sunt ele folositoare?

„Fabrici de diplome”, drept asta sunt cunoscute, din păcate, multe universități românești, private sau de stat. Lucrurile nu stau cu mult mai bine nici în zona de training în clasă; practic, toți cei care participă la un program acreditat de o autoritate a statului român primesc, invariabil, diplome care atestă cunoștințele dobândite.

În afară de aspectul pur birocratic, necesar în situațiile oficiale, aceste diplome nu au nicio valoare pe piața muncii, nicio companie nu se bazează pe aceste acreditări. Dacă mai adăugăm și ce a devenit instituția doctoratului în România avem o imagine dezolantă a ceea ce înseamnă diplomele.

Este însă important de spus că sunt foarte mulți cei care chiar obțin diplomele muncind și învățând. Din păcate, nu se mai poate face distincția între cei care au depus un efort considerabil pentru ele și cei care le-au primit la „coadă, la diplome”, toți le au la „dosar”. La fel și doctoratele, niciun politician nu și-a luat doctoratul în fizică, matematică ori lingvistică dar nimeni nu mai face distincția între un doctorat obținut după multe eforturi și unul obținut „pe scurtătură”.

Pe de altă parte există certificări internaționale care nu lasă loc de interpretări. În cazul lor, situația este cât se poate de clară: pot fi obținute, fără excepție, doar de cei care au reușit să treacă un examen dificil. Mai mult, valabilitatea acestor certificări este limitată în timp. De exemplu, se spune că dacă ești Project Manager și vrei un salariu de 100.000 de dolari pe an, primul pas este să obții certificarea PMI.

Astfel, o diplomă/ certificare se poate dovedi cu adevărat folositoare doar în măsura în care ea nu bifează încă un curs parcurs, ci face dovada unui pachet de cunoștințe însușite și verificate, instanța care le oferă fiind recunoscută și apreciată la nivel internațional.

Cumva lucrurile trebuie să se schimbe și în România iar această schimbare nu pare să vină prea curând din zona instituțiilor guvernamentale, din zona universitară sau din partea firmelor de training care ștampilează diplome pe bandă rulantă la ANC, așa încât e nevoie de ceva nou, poate de un jucător privat care să încerce să schimbe regulile jocului.

Primul pas promițător a fost făcut de Docento.ro (care oferă cursuri online cu conținut SkillSoft), portal de învățare care a creat un sistem de certificări propriu. Sunt mai multe nivele de certificare pentru a adresa nevoi diferite.

Astfel, certificarea Docento Bronze este o certificare de bază pe care un cursant o primește doar după ce finalizează toate modulele de curs și obține minim 80% la testul final al fiecărui modul. Mai interesant este faptul că prima notă de trecere este cea finală, sistemul este automat și înregistrează, în timp real, activitatea cursantului. La final vor fi disponibile: timpul petrecut pe un modul de curs, dacă acel modul de curs a fost completat sau nu și rezultatele obținute la testare.

Din experiență știm că un procent destul de mic de utilizatori vor obține o asemenea certificare, chiar dacă, la început, toți sunt convinși că vor fi posesorii unei diplome. Deosebirea este semnificativă față de clasă și marele avantaj este că utilizatorul poate să parcurgă cursurile oricând dorește iar certificarea îi este la îndemână oricând, trebuie doar să învețe și să dovedească faptul că și-a însușit corect ce a învățat.

Iată câteva subiecte pentru care se pot obține certificări Docento Bronze: Comunicare interpersonală , Fundamentele negocierii, sau toate cursurile din categoria celor de dezvoltare personală.

La fel de utile se pot dovedi și certificările de Excel 2010.

Mai există două tipuri de certificări Docento, Silver și Gold iar acestea se adresează celor care vor să se evalueze suplimentar, să citească și să învețe în plus. O asemenea certificare poate fi obținută doar dacă se obține certificarea Docento Bronze și presupune o muncă suplimentară considerabilă.

Reprezentanții Docento ne-au confirmat faptul că sistemul pentru Docento Bronze este deja funcțional iar scopul final este acela de crea un sistem de încredere pe care companiile să se poată bază și cu ajutorul căruia pot descoperi candidații care au cunoștințele necesare pentru diverse joburi.

Certificările Silver vor fi disponibile începând cu luna septembrie 2016 iar cele Gold din anul 2017.

Vă recomandăm cu încredere cursurile de pe Docento.ro, portal de cursuri online de calitate din mai multe domenii și zone de interes.

Pentru a înțelege ce înseamnă un curs online, accesați pagina de cursuri demo care include un modul de curs de limba engleză, un modul Fundamentele Negocierii, un modul de Managementul Timpului și un modul de Excel 2010.

Data articol: februarie 16, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam