Secțiune susținută de

Esti… intern sau extern?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Esti… intern sau extern?

La sfarsitul unui proiect te simti motivat in special de “starea de bine” din interiorul tau? E important pentru tine sa stii tu, “in tine”, ca ai facut o treaba buna?

sau…

Esti mai degraba motivat (sau demotivat) de feedback-ul celuilalt? Te compari cu standarde externe si in functie de acestea iti evaluezi performanta?

Aceste intrebari vizeaza “sursa” motivatiei noastre. Ne motivam mai degraba “din interior” (Intern) sau “din exterior” (Extern).

Modelul a fost dezvoltat de catre Shelle Rose Charvet intr-o maniera utila pentru activitatea profesionala de zi cu zi. El se numeste LAB Profile (Language and Behavior Profile) si sustine ca daca intelegem limbajul, putem intelege si comportamentul.

In cazul “sursei motivatiei”, iti propun sa notezi raspunsul la urmatoarea intrebare:

Cum stii ca ai facut o treaba buna la locul tau de munca?

In functie de acest raspuns (si limbajul folosit), poti intelege tiparul tau motivational.

Daca la intrebarea de mai sus, ai raspuns mai degraba:
“Stiu, simt cand am facut o treaba buna. Am o senzatie de mare satisfactie in interiorul meu”
esti mai degraba Intern (ai “surse” de motivare mai degraba in interiorul tau).

“Internul”

Oamenii cu tipar intern isi gasesc sursa de motivatie in interiorul lor. Ei hotarasc referitor la calitatea muncii lor si le este greu sa accepte pareri din exterior. Sunt motivati sa adune informatii din exterior pentru ca apoi tot ei sa decida. Au propriile standarde interne foarte solide.

Intrucat ei nu au foarte multa nevoie de apreciere din exterior si atunci cand sunt in pozitii de conducere pot avea tendinta sa nu ofere foarte mult feedback.

Ca limbaj nonverbal de obicei stau drept, arata spre sine, fac pauze inainte de a raspunde parerii altcuiva pentru a o evalua si au gesturi si expresii faciale minime.

Este provocator sa oferim feedback unui intern si astfel este nevoie sa apelam la un limbaj specific de influentare: “doar tu poti hotari”, “ai putea sa iei in calcul”, “iti sugerez sa te gandesti la”. Totodata, pentru a-l motiva, este foarte important sa ii cerem parerea si sa ii oferim suficienta libertate de miscare.

Daca la intrebarea de mai sus, ai raspuns similar cu:
“Daca seful meu imi spune ca am facut o treaba buna si imi depasesc obiectivele. Si daca clientii mei sunt multumiti”
esti mai degraba Extern (ai “surse” de motivare mai degraba in exteriorul tau).

“Externul”

Persoanele cu tipar extern au foarte mare nevoie de feedback. Au tendinta sa considere chiar simplele informatii venite din exterior ca ordine. Au nevoie deseori ca altcineva sa decida.

Au nevoie sa se compare cu standarde din exterior. Pentru a influenta un extern, ii putem aminti despre “parerea celorlalti fata de rezultatele sale, feedback-ul pe care il va primi, recomandari, standardele companiei, rezultatele unor studii”.

Limbajul nonverbal poate avea urmatoarele caracteristici: se apleaca in fata, asteapta reactia interlocutorului, expresia faciala arata ca vrea sa stie de la tine daca a fost bine.

Cum ne auto-motivam? Cum ii motivam pe ceilalti?

Pentru propria noastra motivare, este foarte important sa cunoastem tiparul nostru motivational. Pentru a motiva persoanele cu care colaboram, este util sa luam in considerare atat propriul tipar motivational cat si ceea ce intuim in legatura cu tiparul lor motivational.

Sa cladim pe punctele forte ale tiparului nostru, dar sa ne vedem si zonele de umbra. De exemplu, daca suntem “Interni”, sa ne pastram auto-motivarea dar sa nu uitam sa cerem feedback celorlalti. Iar daca suntem mai degraba “Externi”, sa luam in calcul feedbackul celorlalti dar sa ne construim si un sistem de referinta intern autonom.

Afla cine este Raluca Mohanu aici.

Data articol: ianuarie 5, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam