Femeile in tara barbatilor?
Saptamana trecuta am derulat pe PortalHR un poll pentru a vedea care este perceptia despre usurinta cu care femeile au acces la pozitii de management in organizatiile prezente pe plan local. Parerea majoritatii (mai mult de 50% dintre respondenti) este ca femeile nu au mai putine sanse sa devina manageri decat barbatii, in vreme ce 26% considera ca exista o diferenta in gradul de accesibilitate la pozitii de management in functie de zona functionala. Vestile sunt, asadar, imbucuratoare. Ramanem, insa, cu poll-ul nostru la nivel de perceptii.
Problema diversitatii la nivel de management nu este una noua. Se pare insa ca exista o tendinta la nivel global de a trece de la nivel de perceptie si discurs la implementarea unor politici concrete care sa o incurajeze si sa masoare manifestarile ei reale (pe principiul ca ceea ce nu definim nu putem masura).
Un studiu derulat recent de cei de la McKinsey a scos la iveala o realitate interesanta in ceea ce priveste accesul femeilor la pozitii de management in organizatii la nivel global. In vreme ce din punctul de vedere al discursului mai mult de 70% dintre respondenti considera ca exista o legatura clara intre performanta financiara a unei organizatii si diversitatea la nivel de management, sunt foarte putine organizatiile care au implementata o politica clara de incurajare a acesti diversitati in termeni reali.
Interesant ni se pare faptul ca in companiile in care diversitatea la nivel de management este pozitionata mai sus in agenda prioritatilor si unde exista ca atare mai multe politici dezvoltate si implementate in acest sens, exista si o diversitate reala la nivel de leadership. In plus, din ce in ce mai multi dintre respondenti (peste 72%, cu 12% mai multi decat anul trecut) considera ca exista o legatura stransa intre diversitatea la nivel de leadership si performanta financiara pozitiva a organizatiei.
Diversitatea si in consecinta prezenta femeilor la nivel de management pare sa fi crescut simtitor in aceasta perioada de criza mai ales in pietele in curs de dezvoltare (aviz interesatilor!). Nu este vorba doar de o tendinta in crestere, cat de pozitionarea ei ca factor strategic, dupa cum arata rezultatele studiului McKinsey.
Din concluziile referitoare la actiunile necesare pentru implementarea si cultivarea diversitatii in organizatii, una dintre cele mai interesante ni se pare favorizarea unui program de lucru flexibil (organizatiile considera acest aspect important cu 13% mai mult decat anul trecut, 43% din toate organizatiile care au raspuns sunt de aceasta parere). In topul actiunilor de intreprins, imediat dupa implementarea conditiilor flexibile de munca, apar politicile de echilibrare a vietii personale cu viata profesionala, precum si programe de incurajare a networking-ului si pozitionarii femeilor ca modele.
Nu in ultimul rand, studiul McKinsey a scos la iveala care sunt cele mai importante bariere in implementarea unui program real de diversitate care sa permita accesul firesc al femeilor la pozitii de management. Ni se pare critic faptul ca cea mai mare problema vine din nivelul scazut de sustinere a acestor programe din partea CEO-ului si top managementului organizatiilor analizate.
Pentru mai multe detalii si concluzii ale studiul McKinsey, citeste tot articolul Moving Women to the Top.
Atentie! Trebuie sa te inscrii pe site-ul McKinsey pentru a putea citi tot articolul.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam