Aşa cum vă anunțam săptămâna trecută, Portal HR vă oferă o serie de articole ce tratează subiecte legate de legislaţia muncii, în colaborare cu SPV Legal. În articolul de astăzi aflăm cum poate fi sancţionat un angajat cu avertisment scris, fără o cercetare disciplinară.
Continuând seria modificărilor legislative aduse de actualul Cod al Muncii, în materialul de astăzi vă prezentăm noile dispoziții legale în materia aplicării de sancțiuni disciplinare, oprindu-ne la sancțiunea avertismentului scris și posibilitatea angajatorului de a aplică această sancțiune fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
Procedura aplicării de către angajator a sancțiunii avertismentului scris s-a modificat radical, însă nu ca urmare a modificării dispozițiilor Codului Muncii referitoare strict la acest aspect.
Noutatea o reprezintă încetarea Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel național pe anii 2007-2010. Acesta din urmă prevedea obligativitatea, conform art.75, de a se efectua cercetarea disciplinare prealabilă înainte de aplicarea oricărei sancțiuni (deci și în cazul avertismentului scris) deși Codul Muncii (atât în vechea cât și în actuala reglementare) prevedea foarte clar că pentru aplicarea unei sancțiuni disciplinare este necesară efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile, cu excepția cazului în care se dorea sancționarea cu avertisment scris.
În prezent, au rămas aplicabile exclusiv dispozițiile Codului Muncii și prin urmare un angajator are posibilitatea de a aplică sancțiunea avertismentului scris fără îndeplinirea procedurii cercetării disciplinare prealabile și fără convocarea salariatului.
Bineînțeles, toate cele de mai sus se aplică cu condiția să nu existe un contract colectiv de muncă aplicabil și/sau un regulament intern care să stipuleze expres necesitatea efectuării cercetării disciplinare prealabile chiar și în situația în care se dorește aplicarea sancțiunii avertismentului scris. Într-o asemenea situație, se vor aplică procedurile interne ale angajatorului.
Avocat Ana Maria Hriţuc, Partener SPVLegal
Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]
DetaliiCompania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent. Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]
Detalii2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]
DetaliiTot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]
Detalii
Buna ziua,
Nu sunt lamurit cu un lucru in cazul de fata, si anume cand se aplica doar Codul Munci si cand se aplica Contractul Colectiv de munca? Mai exact la mine pe Contractul Individual de Munca scrie urmatoarea fraza:
“” Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/national, inregistrat sub nr. (…)/zz.ll.2010 la ITM a judetului/municipiului Bucuresti/Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale””
Pot deduce ca exista si este aplicabil un contract colectiv de munca in cazul meu? Sau am interpretat eu gresit fraza de mai sus? Asta este prima intrebare/nelamurire pe care o am!
Situatia in care ma aflu si ma apasa este urmatoarea:
“”Am fost anunt de catre managerul meu ca urmeaza sa primesc un Avertisment scris ca urmare a unei probleme cauzate de mine. In fine nu ma simt absolut deloc vinovat de ce am aflat (mai mult asa neoficial) despre sau cu privire la motivul acetui avertizment, mai precizez si faptul ca sunt la prima situatie de acest gen din viata profesionala. Nu stiu de vreo comisie de ancheta sau ceva de genul, nu am avut posibilitatea sa vad exact dece sunt acuzat, nici de a formula o aparare in acest sens. Ce stiu despre acest lucru este faptul ca in urma unei discutii cu managerul meu mi-a adus la cunostina ceva chestii la care eu am avut de comentat, sau mai degraba de lamurit si ca astfel de comportament nu este tolerabil si drep pedeapsa ma asteapta un avertisment scris; tot in aceeasi discutie mi-a mai adus la cunostinta ca ma poate da afara fara vreo problema cand vrea””
As dorii sa stiu daca aici se aplica contractul collectiv de munca si faptul ca este nevoie de o cercetare, convocarea mea, aparare si abia pe urma emiterea de decizii de sanctionare si alte pedepse si mustrari? Asta este ceea de a doua intrebare.
Ce pot face in acest caz mai exact sa semnez sau nu de primire acel avertisment?
Ce pot sau cum pot motiva un refuz in acest caz?
Unde pot contesta o astfel de decizie cui ma pot adresa in primul rand?
Se poate ajunge in instant, proces pt a contesta avertismentul sau la ITM?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si calificari
Gabi Popa
Buna ziua,
In momentul actual nu mai exista Contract Colectiv de Munca la nivel national, insa pot fi incheiate contracte colective de munca la nivel de grupuri de angajatori si de sectoare de activitate. Angajatorul trebuie sa va indice in contractul individual de munca ce contract colectiv de munca va este aplicabil, in cazul in care va este aplicabil vreunul. Acea fraza care este mentionata in cele mai multe contracte de munca este o fraza recomandata in modelul-cadru de contract individual de munca propus de MMFPS (Ordinul nr. 64/2003 cu modificarile si completarile ulterioare). Prin Ordinul mentionat anterior se stabileste ca orice contract individual de muncă trebuie sa cuprinda în mod obligatoriu, la nivel minimal, elementele prevăzute în modelul-cadru de contract de munca. Paragraful indicat de dvs. este unul din paragrafele ce apar in modelul-cadru.
E posibil sa fie aplicabil un contract colectiv de munca in cazul dvs. insa, din pacate, eu pot sa va ajut cel mai putin in a identifica daca angajatorul dvs. a incheiat un contract colectiv de munca care sa se aplice dvs. si colegilor dvs. salariati. Angajatorul dvs. este cel mai in masura sa va comunice in ce masura s-a incheiat si se aplica la nivel de unitate un CCM si in ce masura e cumva aplicabil si un contract la nivel superior (grupuri de unitati sau sectoare de activitate). Va mai poate ajuta Inspectia Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca, deoarece orice contract colectiv de munca la nivel de unitate se inregistreaza la ITM-ul din aria in care unitatea isi desfasoara activitatea.
Avertismentul scris este singura sanctiune disciplinara care poate fi aplicata/stabilita de catre angajator fara cercetare prealabila si se radiaza din cazierul discipliniar in 12 luni de la aplicarea sa de catre angajator.
Avand in vedere ca relatia de munca e caracterizata in primul rand subordonarea angajatului fata de angajator, insubordonarea este o conduita care se poate sanctiona dpdv disciplinar. Salariatul este obligat sa indeplineasca ordinele legale ale superiorilor si poate comenta in privinta ordinelor primite doar daca respectivele ordine nu sunt legale, astfel incat oportunitatea sau utilitatea ordinelor nu este de regula o chestiune pe care angajatul sa o comenteze sau sa refuze indeplinirea ordinului motivand ca nu e oportun sau utila sa faca ceea ce i s-a ordonat. Astfel de conduite de insubordonare sunt sanctionate deseori si cu desfacerea disciplinara a contractului de munca, mai ales daca determina conflicte la nivelul unor echipe sau daca conduc la performante sub asteptari ale unei intregi echipe.
De ce considerati ca nu trebuie sa semnati de primire acel avertisment cata vreme va este adresat ? Vreti sa va fie trimis cu scrisoare recomandata sau prin intermediul unui executor judecatoresc ? Daca doriti sa-l contestati aveti dreptul sa-l contestati in justitie (scrie in decizia de aplicare a avertismentului scris unde anume), iar termenul curge de la data la care luati la cunostinta despre avertisment. Faptul ca refuzati sa semnati nu inseamna ca nu cunoasteti continutul respectivului document, ci doar ca refuzati sa semnati ca l-ati primit. Angajatorul poate consemna, dupa refuzul dvs. de semnare de primire ca v-a fost remis, dar ca refuzati sa semnati – daca are si 1 martor dvs. sunteti cel expus, plus ca o astfel de conduita este la randul ei condamnabila.