Secțiune susținută de

Flagrantul şi avertismentul scris

Portal HR \ HR Pedia \ Flagrantul şi avertismentul scris

Aşa cum vă anunțam săptămâna trecută, Portal HR vă oferă o serie de articole ce tratează subiecte legate de legislaţia muncii, în colaborare cu SPV Legal. În articolul de astăzi aflăm cum poate fi sancţionat un angajat cu avertisment scris, fără o cercetare disciplinară.

Continuând seria modificărilor legislative aduse de actualul Cod al Muncii, în materialul de astăzi vă prezentăm noile dispoziții legale în materia aplicării de sancțiuni disciplinare, oprindu-ne la sancțiunea avertismentului scris și posibilitatea angajatorului de a aplică această sancțiune fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

Procedura aplicării de către angajator a sancțiunii avertismentului scris s-a modificat radical, însă nu ca urmare a modificării dispozițiilor Codului Muncii referitoare strict la acest aspect.

Noutatea o reprezintă încetarea Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel național pe anii 2007-2010. Acesta din urmă prevedea obligativitatea, conform art.75, de a se efectua cercetarea disciplinare prealabilă înainte de aplicarea oricărei sancțiuni (deci și în cazul avertismentului scris) deși Codul Muncii (atât în vechea cât și în actuala reglementare) prevedea foarte clar că pentru aplicarea unei sancțiuni disciplinare este necesară efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile, cu excepția cazului în care se dorea sancționarea cu avertisment scris.

În prezent, au rămas aplicabile exclusiv dispozițiile Codului Muncii și prin urmare un angajator are posibilitatea de a aplică sancțiunea avertismentului scris fără îndeplinirea procedurii cercetării disciplinare prealabile și fără convocarea salariatului.

Bineînțeles, toate cele de mai sus se aplică cu condiția să nu existe un contract colectiv de muncă aplicabil și/sau un regulament intern care să stipuleze expres necesitatea efectuării cercetării disciplinare prealabile chiar și în situația în care se dorește aplicarea sancțiunii avertismentului scris. Într-o asemenea situație, se vor aplică procedurile interne ale angajatorului.

Avocat Ana Maria Hriţuc, Partener SPVLegal

Data articol: octombrie 24, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam