Grit – puterea pasiunii și a perseverenței
De multe ori, succesul unei persoane este atribuit talentului sau norocului său într-un anumit domeniu de activitate, și (poate) mai puțin efortului și perseverenței investite. Când lucrurile nu ies așa cum ne dorim pe plan personal sau profesional, mulți suntem tentați să dăm vina pe lipsa norocului.
Pentru a avea succesul pe care ni-l dorim nu e nevoie de talent înnăscut, geniu sau noroc, ci de grit, spune autoarea Angela Duckworth, o combinație de pasiune și perseverență care va face diferența dintre oamenii care reușesc ce și-au propus și ceilalți.
Angela Duckworth este psiholog, câștigătoare a premiului Mac Arthur și profesor la Universitatea din Pennsylvania unde a înființat Character Lab, un program non-profit educațional ce se ocupă cu studiul gritului și al autocontrolului. Cea mai recentă carte a ei, Grit – puterea pasiunii și a perseverenței (ne) demonstrează cu ajutorul studiilor, exemplelor și cercetărilor efectuate că succesul se obține cu ajutorul a două ingrediente esențiale: pasiune și perserverență.
Și pentru că orice început de an este mereu un prilej bun pentru a face unele schimbări în viața noastră care să ne ajute să devenim oameni mai buni, mai fericiți și împliniți, m-am gândit că ar fi util să vă recomand lectura acestei cărți.
Grit poate fi o sursă de inspirație pentru oricine își dorește să își atingă obiectivele propuse, să-și îndeplinească un vis sau să investească mai mult timp în pasiuni. Este, de asemenea, și o lectură foarte utilă oricărui părinte, educator sau cadru didactic care dorește să formeze o generație de copii curajoși și hotărâți să facă față tuturor obstacolelor pentru a-și atinge orice scop în viață. Oamenii cu o atitudine gritty, așa cum o numește autoarea, muncesc zilnic pentru tot ce are sens, este valoros și important pentru ei.
Deși poate părea o carte academică prin prezentarea unor studii de specialitate, multe exemple, situații sau povești de viață ale personalităților gritty care au avut succes, limbajul este unul simplu și accesibil tuturor. Inspirația scrierii acestei cărți a venit de la povestea de viață a autoarei și a relației cu tatăl ei care îi tot repeta că nu este un geniu și că nu are un talent înnăscut pentru a reuși în viață.
Am notat câteva idei pe care le-am considerat utile pentru a ne poziționa corect față de noțiunea de “succes“ și a înțelege de ce grit este o trăsătură esențială ce poate fi cultivată și folosită pentru a avea rezultate pe termen lung.
- “Potențialul nostru este ceva. Ce facem cu el este cu totul altceva“ a fost un fel de motto ce a ghidat-o pe Angela în munca ei de cercetare despre grit. Indiferent de domeniu, cei mai mulți oameni de succes sunt rezilienți, muncitori și știu foarte bine ce-și doresc. Pe scurt, au pasiune și sunt perserverenți.
- Poate că multe persoane au un talent de la natură pentru ceva nume, însă acesta nu este de ajuns. Este nevoie de efort, mai exact de foarte multe ore de antrenament în domeniul/direcția vizat(ă) pentru a reuși;
- Pentru a afla care este scorul grit al fiecărei persoane (Cât ești de gritty), există în carte o versiune a Scalei Grit ce ne oferă un reper despre nivelele de pasiune și perseverență. De reținut faptul că acest scor poate varia în timp, dacă investim muncă și ne focusăm pe obiectivele noastre;
- “Grit înseamnă să lucrezi la ceva de care îți pasă atât de mult, încât ești dispus să îi rămâi loial. Înseamnă să faci ceea ce iubești, dar nu doar să te îndrăgostești, ci să rămâi îndrăgostit“. E mai mult despre rezistență, decât despre intensitate;
- Se poate cultiva și dezvolta gritul? Da. Autoarea povestește că este nevoie de 4 însușiri psihologice pe care modelele grit le au în comun: interesul, capacitatea de a practica (disciplina zilnică de a încercă să faci lucrurile mai bine decât ziua anterioară, să nu ai sentimentul de automulțumire), scop cu sens (munca ta contează) și acea speranță (convingerile noastre) care te ajută să mergi înainte când lucrurile devin dificile sau când ai dubii;
- Angela a intervievat multe personalități gritty și a aflat că multora le-au trebuit mulți ani să încerce mai multe domenii de interes până să descopere pasiunea lor și ce îi determină să continue zi de zi în aceeași direcție.
- Dacă nu ți=ai descoperit încă pasiunea, poți încerca să o descoperi punându-ți câteva întrebări simple: “Cum îmi place să îmi petrec timpul? / Unde îmi rătăcește mintea? / De ce îmi pasă cu adevărat?“ iar răspunsurile ar fi utile pentru a găsi o direcție, fie ea și generală. “Experimentați! Încercați! Cu siguranță veți afla mai multe decât dacă nu faceți nimic.“, spune autoarea.
- A adopta o atitudine gritty înseamnă a recunoaște faptul că oamenii devin mai buni la ceea ce fac cu fiecare zi; cresc și învață mereu ceva.
- Cu privire la educația în spiritul gritty, autoarea spune că educarea copiilor cu susținere morală, respect și standarde înalte – mai exact un model de parenting competent – poate aduce multe beneficii și îi inspiră/încurajează pe copii să-i urmeze pe părinți. Cei care nu au avut astfel de părinți, dar au reușit să ajungă unde și-au dorit, au putut menționa pe cineva din viața lor care, la momentul potrivit, a știut să le ofere susținerea și încrederea de care aveau nevoie;
- Studiile au arătat că activitățile extracurriculare în care sunt implicați copiii aduc beneficii pe termen lung și rezultate mai bune (note mai mari, o stimă de sine mai ridicată, consecvență) decât școala care este solicitantă și pentru mulți copii neinteresantă. Toate aceste activități reprezintă o modalitate de a practica și cultiva grit;
- Dacă vrei să fii mai gritty, este important să găsești o cultură ce promovează și încurajează această trăsătură și să i te alături.
- Pentru cei interesați/atrași de acest sistem de educație, e bine de știut că există și în Romănia Asociația Gritty Education (AGE), un proiect inovativ care invită parinții și copiii să se pregătească pentru o viață trăită cu sens prin intermediul unor instrumente și activități gritty;
- Să fii gritty înseamnă să te ții aproape de un obiectiv interesant și care are o semnificație pentru tine. Să fii gritty înseamnă să investești, zi de zi, săptămână de săptămână, an de an, în practica activităților dificile. Să fii gritty înseamnă SĂ CAZI DE ȘAPTE ORI ȘI SĂ TE RIDICI DE OPT ORI.
Sper că aceste idei să vă fie de folos și să inspire să ajungeți acolo unde vă doriți, iar pentru mai multe informații și inspirație, vă recomand să citiți toată cartea.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam