Când vobim despre organizaţii eficiente, inevitabil apare şi subiectul angajaţilor cu potenţial ridicat. Identificarea corectă a angajaţilor cu potenţial este un proces critic pentru succesul unei organizații. Mai mult, studii recente arată faptul că organizațiile care au o pepinieră de talente bine dezvoltată au de 13 ori mai multe șanse de a avea rezultate superioare față de competitorii lor.
Identificarea persoanelor cu potenţial ridicat nu este echivalentă cu procesul de evaluare a performanțelor. Din păcate, nominalizarea și evaluarea angajaților cu potențial ridicat este de multe ori un proces redus sau pierdut în acest demers mai larg al evaluării performanțelor. Doar 20% din cei care au performanţă înaltă au şi potenţial de leadership, arată cele mai multe studii.
Cea mai mare provocare pe care o organizație o întâmpina în acest demers este definirea corectă a ceea ce înseamnă „potențial ridicat”.
Un angajat cu potenţial ridicat este definit prin:
Rezultatele studiului privind profilul High Potential din România au fost construite pe baza răspunsurilor a 80 de persoane experte în ceea ce privește potențialul ridicat (65% fac parte din departamentul de HR și 35% fac parte din departamente non-HR, de la nivel managerial).
Respondenții au provenit din 40 de companii multinaționale cu o medie de 300 de angajați din diferite industrii: FMCG, IT & Telecom, Oil&Gas, Manufacturing, Pharma, Banking, Audit, Constructii şi din câteva companii de consultanţă şi recrutare de prestigiu de pe piaţa locală.
În validarea profilului au fost analizate doar răspunsurile persoanelor care au peste 3 ani experiență în ceea ce privește selecția de High Potentials în interiorul organizațiilor din care provin.
Analizând rezultatele, am identificat 10 competenţe critice pe care le regăsiţi definite în acest Infografic:
„Acest studiu ne ajută să răspundem la două întrebări stringente când vorbim despre angajaţii cu potenţial ridicat: “Ce măsurăm?” şi „Cum măsurăm?”.
Studiul poate fi descărcat accesând acest link.
Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]
DetaliiCustomer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]
Detalii91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]
DetaliiIndependenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]
Detalii