Secțiune susținută de

HART Consulting lansează studiul prin care identifică profilul angajatului cu potenţial ridicat în organizaţiile din România

Portal HR \ Actual \ HART Consulting lansează studiul prin care identifică profilul angajatului cu potenţial ridicat în organizaţiile din România

Când vobim despre organizaţii eficiente, inevitabil apare şi subiectul angajaţilor cu potenţial ridicat. Identificarea corectă a angajaţilor cu potenţial este un proces critic pentru succesul unei organizații. Mai mult, studii recente arată faptul că organizațiile care au o pepinieră de talente bine dezvoltată au de 13 ori mai multe șanse de a avea rezultate superioare față de competitorii lor.

Identificarea persoanelor cu potenţial ridicat nu este echivalentă cu procesul de evaluare a performanțelor. Din păcate, nominalizarea și evaluarea angajaților cu potențial ridicat este de multe ori un proces redus sau pierdut în acest demers mai larg al evaluării performanțelor. Doar 20% din cei care au performanţă înaltă au şi potenţial de leadership, arată cele mai multe studii.

Cea mai mare provocare pe care o organizație o întâmpina în acest demers este definirea corectă a ceea ce înseamnă „potențial ridicat”.

Un angajat cu potenţial ridicat este definit prin:

  • Performanță ridicată și constantă în timp
  • Potențial ridicat pentru a ocupa în viitor poziții cu 1-2 niveluri peste postul ocupat în prezent

Rezultatele studiului privind profilul High Potential din România au fost construite pe baza răspunsurilor a 80 de persoane experte în ceea ce privește potențialul ridicat (65% fac parte din departamentul de HR și 35% fac parte din departamente non-HR, de la nivel managerial).

Respondenții au provenit din 40 de companii multinaționale cu o medie de 300 de angajați din diferite industrii: FMCG, IT & Telecom, Oil&Gas, Manufacturing, Pharma, Banking, Audit, Constructii şi din câteva companii de consultanţă şi recrutare de prestigiu de pe piaţa locală.

În validarea profilului au fost analizate doar răspunsurile persoanelor care au peste 3 ani experiență în ceea ce privește selecția de High Potentials în interiorul organizațiilor din care provin.

Analizând rezultatele, am identificat 10 competenţe critice pe care le regăsiţi definite în acest Infografic:

  • Responsabilitate: acceptă responsabilitatea pentru acţiunile sale indiferent de rezultate
  • De încredere: acţionează cu onestitate şi integritate
  • Profesionalism: acţionează în acord cu valorile, principiile şi standardele postului
  • Perseverenţă: urmăreşte obiectivele în ciuda obstacolelor şi/sau a provocărilor
  • Orientarea spre realizare: mobilizează energia spre a atinge obiectivele şi a îndeplini sarcinile
  • Leadership: demonstrează leadership şi acţionează eficient
  • Motivarea celorlalţi: depune energie pentru motivarea celorlalţi şi oferă direcţie înspre îndeplinirea obiectivelor organizaţionale
  • Comunicare orală: se exprimă eficient în comunicarea orală
  • Luarea deciziilor: foloseşte judecata robustă pentru a lua decizii eficiente şi incadrate în termenele limită
  • Construirea de relaţii: dezvoltă relaţii de colaborare pentru a facilita obiective actuale sau viitoare

„Acest studiu ne ajută să răspundem la două întrebări stringente când vorbim despre angajaţii cu potenţial ridicat: “Ce măsurăm?” şi „Cum măsurăm?”.

Studiul poate fi descărcat accesând acest link.

Data articol: aprilie 24, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam