Hot Now

Întrebarea la care nu te-ai așteptat în interviu

25 02 2015, Career Advisor , Comenteaza, 4.375 afisari

Abundența de site-uri de carieră și de recomandări privind răspunsurile cele mai bune la întrebările standard din interviu riscă să poziționeze candidatul într-o postură ingrată. Echipat cu răspunsuri învățate pe dinafară, acesta are mai puține șanse să reacționeze bine în fața unor întrebări neașteptate.

Acesta este unul din motivele pentru care nu recomandăm nimănui și în nicio situație să se bazeze pe răspunsuri prefabricate, după cum, în egală măsură, nu încurajăm niciun recrutor/evaluator să facă abuz de întrebări standard. Ceea ce este important pentru ambele părți implicate în procesul de evaluare este antrenamentul pentru interviu. Acesta presupune o minte deschisă și o disponibilitate către sinceritate, toate pe o bază solidă de atenție și gândire în detaliu.

Mai precis, confruntat cu o întrebare neașteptată, cea mai bună metodă prin care un candidat se poate asigura că își susține cauza în fața evaluatorului este una bazată pe flexibilitate. Nu folosește la nimic să cauți din panoplia de răspunsuri pe care știai că va trebui să le oferi pe cel care se apropie cel mai mult de întrebarea care iese din tipar. În schimb, ceea ce poți face (și acesta este și motivul pentru care vă recomandăm azi un articol LinkedIn pe această temă), este să îți gândești răspunsul știind că, punând întrebarea respectivă, evaluatorul poate urmări unul sau mai multe din următoarele aspecte:

1. Modul în care candidatul gândește și cum reacționează în situații imprevizibile.

2. Modul în care profesionistul face conexiunile între evenimente, cauze și rezultate/consecințe.

3. Genul de idei/informații pe care le aduce în discuție.

4. Capacitatea candidatului de a răspunde având în vedere cerințele pentru postul vacant.

5. Măsura în care discursul candidatului este centrat pe sine în mod singular sau mai degrabă pe relația cu ceilalți și pe modul în care se poziționează în contextul organizațional.

6. Dispoziția candidatului de a ieși dintr-un tipar de gândire și dintr-un discurs predeterminat.

7. Nivelul de detaliu sau, din contră, de generalizare în gândire.

8. Capacitatea candidatului de a-și recunoaște eșecuri/carențe de dezvoltare etc.

9. Coerența dintre ceea ce comunică CV-ul și ceea ce transmite discursul non-verbal sau para-verbal.

Evident, lista poate continua deoarece, atunci când pune o întrebare care iese din tipar, orice evaluator poate avea în vedere aspecte diverse pentru evaluarea cărora încearcă să își adune suficiente date. Până la momentul în care vom putea citi ca într-o carte deschisă în mintea celor din jur :-), mizează pe răspunsul ancorat în realitățile jobului pentru care candidează, cu un accent important pe profilul tău unic de motivație și valori.

Aflați mai multe informații despre ceea ce urmăresc evaluatorii prin întrebările neașteptate citind tot articolul The One Interview Question Most People Are Not Prepared For!.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter