Secțiune susținută de

Întrebarea pe care nu trebuie să le-o (mai) puneți candidaților

Portal HR \ HR Pedia \ Întrebarea pe care nu trebuie să le-o (mai) puneți candidaților

Da, știm, sunt multe pe care un recrutor cu experiență ar trebui să le evite și, în principal, este vorba despre cele pentru care există răspunsuri prefabricate care nu pot fi demontate eficient pentru a obține informații cu adevărat valoroase pentru procesul de evaluare.

Articolul de pe ERE pe care vi-l recomandăm azi se concentrează, însă, pe una dintre cele mai „abuzate” întrebări și anume: „Care este cea mai mare slăbiciune a ta?”. În lumea recrutării ea mai circulă și în variantele: „Enumeră-mi 3 puncte tari și 3 puncte slabe ale tale.”, „Care este aspectul pe care simți nevoia să îl îmbunătățești atunci când vine vorba de trăsăturile tale de personalitate?”, „Ce defecte ți s-a spus că ai?” etc.

Dincolo de motivul evident pentru care această întrebare nu face decât să îți consume timp prețios în timpul interviului, argumentul autorului articolului pentru renunțarea la ea este unul foarte interesant: profesioniștii pe care îi angajăm pot eșua în jobul respectiv nu neapărat din cauza slăbiciunilor lor, ci mai degrabă din cauza faptului că se bazează excesiv pe unul dintre punctele tari cu care se pot lăuda în interviu (și nu numai).

Raționamentul este cât se poate de simplu: dacă un profesionist se cunoaște suficient de bine astfel încât să fie conștient de defectele de comportament/atitudine pe care le are, va face tot posibiliul pentru a le contracara (de exemplu, o persoana care are obiceiul să întărzie, își va stabili termene limite precise și adesea mai strânse decât este necesar pentru a se asigura că termină ce are de făcut în timpul standard alocat).

Problemele de performanță nu apar doar din cauza slăbiciunilor (care pot fi observate ușor și corectate), ci mai ales din cauza abilităților supra-utilizate care apar în ceea ce autorul denumește prin sintagma „blind spots” (greu de identificat și contracarat prin măsuri specifice de training și dezvoltare).

Descoperiți întreaga argumentație citind tot articolul The Worst Interview Question Ever.

Cu ce întrebare/întrebări credeți că ar fi bine să înlocuiți întrebarea despre punctele slabe?

Data articol: septembrie 3, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam