Invatarea formala – de ce avem nevoie de ea?
Exista teorii care sustin ideea conform careia invatam mai bine atunci cand nu stim ca invatam sau nu suntem fortati sa o facem. Invatarea informala este ceea ce ni se intampla atunci cand (aparent) suntem preocupati de altceva, fie ca este vorba de citirea unor texte sau de efectuarea unor activitati cu care suntem mai mult sau mai putin familiarizati etc.
Impactul social media asupra invatarii nu este nici el de ignorat si asta pentru ca din ce in ce mai mult platformele de socializare online se dovedesc a fi un mediu propice invatarii informale, fara constrangeri si cu un grad mare de volatilitate atunci cand se pune problema masurarii impactului efectiv. (Atentie insa! Invatarea prin social media nu este acelasi lucru cu invatarea sociala.)
In acest context, se pune firesc problema ce viitor mai au proiectele si procesele de training din organizatii, ce rost mai are investitia de resurse in astfel de initiative?
Ca si in alte situatii in care este vorba de oameni, lucrurile nu sunt niciodata doar albe sau negre. Da, dobandim mai usor anumite cunostinte si abilitati prin invatarea informala, dar organizatiile au in continuare nevoie si de o formalizare a acestui proces, cel putin din aceste motive:
1. Transmiterea consistenta si consecventa a unui anumit tip de continut catre toti angajatii.
2. Monitorizarea clara a tipului de training urmat de catre fiecare angajat (si, ca atare, setarea orizontului de asteptari in zona de dezvoltare si rezultate)
3. Atingerea clara a obiectivelor de invatare dorite.
4. Calitatea evidenta a procesului de invatare de care beneficiaza angajatii.
5. Accesul la materiale profesionale de suport pentru invatare.
6. Obtinerea unor certificari/calificari esentiale pentru evolutia in cariera.
Pentru mai multe idei despre invatare (formala sau informala), citeste seria de articole extrase din cartea The New Learning Architect.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam