Procesul de mapare a competentelor este acela prin care un individ/ o organizatie identifica si descrie competentele critice pentru succesul intr-un anumit job. O astfel de analiza trebuie (la modul ideal) elaborata pentru fiecare job din cadrul unei organizatii, rezultatele sale fiind esentiale pentru orice proces de evaluare, fie ca este folosita in procesele de recrutare, analiza a performantei sau dezvoltare etc.
Exista mai multe modalitati de mapare a competentelor, rezultatele lor adunate ducand la o imagine mai completa si corecta asupra setului specific de competente pentru fiecare post in parte.
Astfel, se porneste de la identificarea competentelor relevante la nivel de organizatie (cele pe care noi le-am denumit competente strategice/ generice, vezi articolul Competentele) care in engleza sunt denumite “core competencies” (competente centrale), trecandu-se apoi la cele relevante pentru o anumita categorie de joburi/ o familie/ un set de joburi, ajungandu-se in final la cele specifice (vezi si articolul Competentele generice si cele specifice) definite avand in vedere caracteristicile unei anumite pozitii. In multe organizatii analiza continua de la acest nivel cu elaborarea seturilor de competente pe nivele de contributie (astfel, este de asteptat ca managerul unui departament sa aiba un set similar de competente ca cele ale unui membru din departament, dar cu anumite nuante/ prioritizari diferite).
Procesul de mapare a competentelor nu este unul de care functia de HR sa se poata achita singura. El necesita implicarea celorlalte functionalitati din organizatie si presupune parcurgerea catorva etape esentiale:
Pentru ca procesul de mapare a competentelor sa isi dovedeasca validitatea si utilitatea, rezultatele sale trebuie in permanenta actualizate in functie de schimbari din cadrul organizatiei sau din contextul in care aceasta activeaza.
Prin utilizarea seturilor de competente in cadrul proceselor de evaluare se vor putea identifica posibilele erori/ inadverente si vor putea fi corectate.
Asadar, procesul de mapare a competentelor este util in:
După trei ediții desfășurate online, ceremonia de decernare a Premiilor de Excelență în Resurse Umane revine live cu un nou format, HR Club Awards, și noi categorii de concurs, aliniate cu tendințele momentului. Alături de lideri de HR și de business din cele mai importante companii din România, ne vom întâlni pe 30 martie 2023, […]
DetaliiPepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]
DetaliiAstăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]
DetaliiDiscuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]
Detalii