Secțiune susținută de

O procedură scrisă nu poate ține loc de cercetare disciplinară a salariatului

Portal HR \ HR Pedia \ O procedură scrisă nu poate ține loc de cercetare disciplinară a salariatului

O procedură de cercetare disciplinară în acord cu legislația muncii presupune convocarea obligatorie a salariatului la audiere în fața comisiei de cercetare și audierea lui efectivă – exceptând situația când nu vrea să se prezinte nicicum. În cadrul audierii, legislația îi recunoaște dreptul de a-și susține apărarea cu probele pe care le consideră mai bune, are dreptul la un reprezentant și nu numai.

O procedură scrisă care să țină loc de cercetare nu este conformă cu Codul muncii, a subliniat de curând Curtea de Apel Iași, pentru că salariatul nu are cum să-și mai exercite efectiv drepturile recunoscute de lege și să-și facă apărarea.

Este obligatoriu ca salariatul cercetat să fie convocat în scris la cercetare, iar salariatul convocat trebuie efectiv audiat, potrivit Codului muncii. Doar dacă nu vrea să se prezinte la audiere se poate trece mai departe cu sancționarea acestuia. Practic, o procedură scrisă de cercetare nu întrunește cerințele legale, în contextul în care salariatul arată disponibilitatea de a veni la audiere și de a-și exercita drepturile.

Citește tot articolul pe Avocatnet: O procedură scrisă nu poate ține loc de cercetare disciplinară a salariatului, potrivit unei instanțe.

Ai nelămuriri referitoare la acest subiect? Pune întrebarea în forumul Avocatnet pentru a primi un răspuns avizat.

Data articol: noiembrie 5, 2018

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam