Secțiune susținută de

Partea frumoasă a recrutării

Portal HR \ Actual \ Partea frumoasă a recrutării

În decursul anilor am avut destul de multe sesiuni de recrutare pentru echipa cu care lucram. Îmi amintesc că trecuseră deja 7 – 8 ani de când făceam recrutare și întâlneam, la interviu, candidați care lucrau de 2 – 3 ani în același domeniu. Îmi tot explicau că s-au plictisit de munca asta, că li se pare repetitivă și doar ușa prin care intră în departamentul de resurse umane. Am fost mereu surprinsă de afirmația asta și nu înțelegeam cum te poți plicitisi!

Sunt aproape 20 de ani de când fac asta, (am început în 1994), însă în continuare nu știu cum să mă plictisesc făcând recrutare. :-)

Zilele trecute am avut, la rând, câteva interviuri cu candidații propusi pentru lista scurta către un client de-al nostru. E drept că vorbim despre o poziție de management, așa că am avut ce povesti despre experiențele anterioare ale fiecăruia dintre ei, despre proiectele reușite, strategia abordată de ei și provocările întâlnite pe parcurs. Am ieșit din întâlniri, din nou, cu aceeași stare de bine, bucuroasă să fi descoperit oameni care fac cu mare plăcere ceea ce fac, care se bucură să își pună mintea la contribuție și să gândească soluții atipice la problemele cu care se confruntă în piață.

Nu știu despre alții, dar pe mine experiența în recrutare m-a ajutat să învăț extrem de multe. Cum ar fi să:

– înțeleg industrii diferite și procesele de business din fiecare dintre ele;

– înțeleg cum funcționeaza diferite piețe și care sunt tendințele pentru fiecare dintre ele;

– învăț care sunt obiectivele fiecărui job în parte și cum se încadrează ele în peisajul fiecărui business în parte;

– înțeleg cum arată lucrurile din spatele poveștilor oficiale;

– cunosc atât de multe tipologii profesionale și de personalitate.

Cea mai importantă parte, totuși, cred că este că înveți din experiențele de viață ale altora, din greșelile și succesele lor.

Nu vreau să fac o pledoarie pentru meseria asta, am vrut doar să împărtășesc cu voi o parte din motivele care pe mine mă fac încă să ies plină de energie din asemenea întâlniri. Nu știu cum poți măsura tot ceea ce îți aduc aceste experiențe, dar știu că te ajută să deschizi ochii și să înțelegi mai bine cum arată lumea din jur. Dacă aveți sugestii de completare a listei, vă rog să nu ezitați.

Data articol: iunie 17, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam