Sfaturi financiare pentru tinerii care vor sa plece la studii in strainatate
Un nou trend – „soft saving” – se remarcă în rândul adolescenților care postează pe Tik Tok și pe alte canale de social media și aproape 3 din 4 tineri se îndepărtează de conceptul F.I.R.E (Financial Independence, Retire Early), care presupune „independență financiară, pensionare anticipată”, susținând că preferă o calitate mai bună a vieții în momentul prezent, decât economii în cont pentru viitor.
Totodată, 29% dintre tinerii din Generația Z consideră costul vieții ca fiind principala problemă, conform unui studiu recent realizat de Deloitte Global.
„Având în vedere rezultatele recente ale cercetărilor care evidențiază confuzia tinerilor din Generația Z în privința gestionării banilor și a investițiilor, precum și provocările socio-economice actuale, marcate de instabilitate globală, conflicte, pandemie și inflație, este evident că sentimentul de siguranță financiară a devenit tot mai greu de atins pentru această generație. În acest context, ne-am asumat misiunea de a-i sprijini pe adolescenți și pe părinții lor, oferindu-le instrumente și resurse educaționale gratuite, menite să consolideze cunoștințele financiare și să le ofere o bază solidă pentru un viitor stabil,” spune Alexandru Ghiță, Președinte FINS.
5 sfaturi financiare de la FINS pentru tinerii care vor să studieze în străinătate
1. Crearea și gestionarea unui buget realist
Pentru tinerii care pleacă la studii în afara țării, conturarea unui buget realist este esențial pentru a-și gestiona eficient banii și a evita surprizele. Principalele cheltuieli pe care trebuie să le ia în considere sunt: taxa de școlarizare, chiria și cheltuielile lunare (mâncare, transport, cheltuieli personale, entertainment).
2. Integrarea în comunitatea locală
Specialiștii FINS îi sfătuiesc pe elevi să se integreze în peisajul financiar al țării în care vor să plece la studii.
3. Asigurare medicală
Asigurarea medicală trebuie să se numere în top priorități pentru adolescenții care pleacă la studii în străinătate. Costurile medicale pot fi extrem de mari și pot crea o adevărată gaură în buget în cazul unei situații neprevăzute. Așa că, asigurarea medicală ar trebui să beneficieze din start de o „felie” din bugetul de studii.
4. Apelează la profesioniști și cere ajutor financiar
„Nu mulți tineri știu încă faptul că pot beneficia gratuit de asistență financiară pentru studiile în străinătate și că pot primi sfaturi despre cum să își contureze un buget realist sau cum să aplice pentru un credit de studii”, spune Cristina, asistent financiar FINS.
5. Nu te îngrijora că nu ai bani
„În trecut, până la peste 40% dintre elevii admiși la studii în străinătate erau nevoiți să renunțe la visul lor din cauza constrângerilor financiare. Astăzi, dispunem de instrumente care facilitează accesul tinerilor la studii în străinătate, însă pentru ca aceste oportunități să fie pe deplin valorificate, este esențial să ne concentrăm eforturile pe educația financiară, asigurându-le cunoștințele necesare pentru a naviga cu succes acest proces de accesare a unui credit de studii”, adaugă Georgiana Malac, Marketing & Sales Manager FINS.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam