Sharp intelligence sau cum recunoşti un leader autentic
Am fost adesea întrebată, din postura mea de leader în fruntea unei companii dar, şi mai mult în ultimii ani, de când fac business mentoring, cum pot să știu dacă decizia pe care o iau ca leader este cea bună. Cum pot fi sigur că ideea pe care o „îmbrac” intr-o strategie este cu adevărat câștigătoare?
Această întrebare este justificată pentru că cei care sunt leaderi de top știu că, în fiecare zi, iau decizii care pot avea consecințe foarte bune pentru firmă şi pentru cei din jur sau, dimpotrivă, pot scoate o companie din piață şi îi poate lăsa șomeri pe angajații săi. Adesea nu este nevoie decât de o singură decizie proastă pentru a ajunge aici. Responsabilitatea e mare şi, de aceea, şi teama este mare şi, de asemenea, dorința de a avea o garanție a corectitudinii deciziilor noastre. Aşadar, de ce am nevoie pentru a construi strategii câștigătoare și echipe performante?
Ține oare totul de cunoștințele dobândite la o facultate de profil… ? E clar că răspunsul este „nu” pentru că am cunoscut şi eu şi, probabil şi voi, oameni cu diplome în management şi cu MBA-uri care nu au putut conduce cu succes nici măcar echipa de fotbal a firmei.
Atunci poate totul ține de experientă şi de norocul de a te afla lângă leaderi şi manageri deosebiți de la care să ai șansa de a „fura” meserie timp de 5-10 ani… ? Nici acest răspuns nu se susține pentru că știm că, de la un anumit nivel, ai nevoie de cunoștințe solide de economie, management, financiare pentru a putea lua decizii bune. Simpla experiență nu mai este suficientă pentru performanță în management şi leadership autentic.
Atunci cum fac să devin un leader şi un manager care ia deciziile corecte? Ce este un manager bun şi, mai ales, ce este un leader bun?
Pe măsură ce trece timpul, pe măsură ce se scrie mai mult și de către mulţi ne-experimentați în ale leadershipului, acum nu din postura de CEO dar din postura de mentor pentru leaderi si manageri, ajung să le dau dreptate celor care susțin ca leaderul ideal, cel care ia cel mai adesea decizii corecte, este un concept şi nu o persoană.
Pentru a fi un leader bun ai nevoie de mai multe calități şi, mai mult, de o doză echilibrată din fiecare. Ai nevoie de inteligență, ai nevoie de cunoștințe, ai nevoie de empatie, de experiență… Şi parcă nici atunci nu vorbim de un leader bun. Parcă un leader cu adevărat bun nu are orice fel de inteligență, orice fel de empatie, parcă nu îşi folosește la fel ca restul lumii experiența dobândită… Ce are el în plus?
Răspunsul meu este că, dacă ar trebui să îi găsesc unui leader bun o calitate cu adevărat proprie aceasta ar fi sharp intelligence. Un leader autentic este cel care posedă cunoștințele necesare, are experiența suficientă şi, mai ales, are un anumit mod de a gândi şi de a privi lucrurile integrat care îi permite să le vadă în toată complexitatea lor şi, implicit, să ia decizii corecte. Pe scurt, leader autentic cu sharp intelligence este cel care „taie” provocările cu care se confruntă şi le analizează cauzele reale . Inteligența „ascuțită” ne ajută să percepem şi să înțelegem elementele unui ÎNTREG și să identificăm în TIMP REAL legăturile între toate elementele întregului, conexiunile dintre diversele părţi ale unei provocări de business şi, implicit, de a găsi şi o soluţie optimă pentru aceasta.
Leadershipul autentic şi leaderul autentic au un anumit mod de a privi lucrurile („gaze” ar spune poate englezul). Dacă la această perspectivă specială se mai adaugă şi o experienţă consistentă şi relevantă, atunci chiar putem vorbi de leaderi autentici. Şi astfel de oameni există, construiesc în tăcere valoare pe termen lung şi lasă în urmă, la rândul lor, generaţii de profesionişti.
Mi-am propus ca, în următoarele trei articole găzduite cu generozitate de către Portal HR, să vorbesc despre leadershipul autentic şi despre ceea ce eu cred că este cea mai definitorie calitate a acestuia: sharp intelligence. Voi vorbi, de exemplu, despre perspectiva integrată prin care un leader cu sharp intelligence vede lucrurile („fac sens” este o expresie potrivită aici); de asemenea, de ce, prin sharp intelligence, poţi înţelege mai bine conexiunile între lucruri şi procese şi, în final, cum un leader cu sharp intelligence poate lua decizii corecte. De cele mai multe ori.
Urmează aşadar trei articole despre inteligenţa ascuţită şi despre leaderi autentici, în care vom încerca împreună să ne testăm propria sharp intelligence. Şi implicit, astfel vom afla şi cum putem lua decizii mai bune.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam