Hot Now

Sondaj Undelucram.ro: 76% dintre angajații români au suferit de burnout în ultimii cinci ani. 54% au trecut prin mai multe momente de burnout

13 09 2021, Portal HR , Comenteaza, 236 afisari

32% acuză volumul de munca, iar 81% spun că angajatorii nu îi ajută să treacă peste epuizarea profesională

  • 54% au suferit de mai multe episoade de burnout în ultimii cinci ani
  • 22,5% au suferit de un moment de burnout în ultimii cinci ani
  • Principalele cauze: volumul de muncă, cultura organizațională, managerul direct, lipsa concediilor
  • 81% acuză companiile că nu îi ajuta să treacă peste burnout

Aproximativ 76,5% dintre angajații români spun că au trecut prin cel puțin un episod de burnout în ultimii cinci ani, conform unui sondaj realizat în luna august a acestui an de platforma Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaților din România. Pentru acest sondaj au răspuns 3.016 angajați cu vârsta peste 18 ani.

Astfel, 54% dintre angajații români spun au trecut prin mai multe episoade de burnout în ultimii cinci ani, iar 22,5% printr-un singur moment de epuizare generată de muncă. În jur de 20% spun că nu stiu să identifice starea de burnout și doar 3% afirmă că nu au trecut prin astfel de momente.

Aproximativ, 32% dintre angajați spun că starea de burnout le-a fost cauzată de volumul foarte mare de muncă, 24,7% de cultura companiei, 24,2% de managerul cărora le raportau și 13,3% de lipsa concediilor de odihnă.

Angajații: Companiile nu ne ajută să trecem peste burnout

Pe de altă parte, 81% dintre angajați declară că nu au primit ajutor din partea angajatorului pentru a trece peste această stare. Doar 5% au afirmat că au fost ajutați de compania în care lucrau.

În ceea ce privește acțiunile concrete pe care le iau companiile pentru ca angajații lor să beneficieze de zile de concediu, în jur de 43,7% dintre salariați spun că sunt încurajați să își ia zile libere. Aproximativ 25,8% afirmă că nu există acțiuni concrete de informare despre importanța concediului, circa 19,3% nu sunt încurajați să își ia zile de odihnă, iar 12% nu se simt încurajați să își concediu pentru că nu are cine să-i înlocuiască.

“Tot mai mulți romani suferă de burnout atât din cauza volumului mare de muncă, dar și din cauza lipsei de leadership a managerilor. Pe de altă parte, pandemia și lipsa unei delimitări clare între spațiul pentru muncă și cel pentru viață personală i-a făcut pe mulți să petreacă și mai multe ore lucrând. Acest sondaj ne arată din nou faptul că angajatorii ar trebui să fie tot mai atenți la starea de bine a angajaților și să implementeze acțiuni concrete, un exemplu fiind încurajarea oamenilor să își ia concediu”, declară Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro.

De altfel, doar 42% dintre respondenți spun că se relaxează complet și închid tot ce ține de muncă atunci când sunt în vacanță, 39% se ocupă de urgențe, iar 18,5% își verifica constant e-mailul.

La momentul realizării sondajului, aproximativ 60% dintre respondenți fuseseră în vacanță sau aveau de gând să facă acest lucru; 25,8% nu doreau să meargă în vacanță, iar restul de 13,4% erau nehotărâți.

Dintre cei care urmau să plece în concediu sau făcuseră deja acest lucru, vacanța în țară a fost o opțiune pentru 41,1% dintre respondenți, un concediu în străinătate pentru 32,4%, iar 26,4% plănuiau să petreacă câteva zile libere acasă.

Înainte de pandemie, 71% dintre angajați mergeau în vacanță în fiecare an.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 3 și 4 Noiembrie, peste 5000 de programatori, pasionați de tehnologie, profesioniști IT, manageri și nume importante din mediul IT românesc vor lua parte la unul dintre cele mai așteptate evenimente IT&C din România. DevCon Live 2021 pregătește cea de-a doua ediție virtuală cu o agendă tehnică ce însumează 9 conferințe, peste 50 de […]

Detalii

Potrivit Accace România, una dintre principalele companii de consultanță de afaceri și externalizare servicii din Europa Centrală și de Est, în topul industriilor care au încheiat cele mai multe contracte de telemuncă în ultimul an și jumătate s-au aflat industria de IT, firmele de consultanță și cele din domeniul bancar. Compania estimează că în contextul […]

Detalii

Angajații români care au fost nevoiți să lucreze mai mult de acasă în ultimele 18 luni din cauza pandemiei de COVID-19 doresc să revină la birou, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre aceștia asociază revenirea la birou cu „întoarcerea la normalitate” și resimt lipsa socializării cu colegii, potrivit studiului ”Back to the […]

Detalii

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter