Hot Now

Startul unei cariere in recrutare

10 01 2011, Portal HR , Comenteaza, 6.444 afisari

Alexandra ne-a intrebat:

Pentru un start in cariera de recrutor de unde se poate porni? Din cate am observat la majoritatea anunturilor de recrutare se solicita experienta. Unde se poate dobandi acea experienta minima necesara pentru a porni la drum?

Noi ii raspundem:

Dilema ta e cat se poate de indreptatita si nu numai cand e vorba de o cariera in recrutare. Cum poti capata experienta daca orice anunt de angajare intr-un anumit domeniu are ca cerinta (eliminatorie) experienta anterioara? Ce a fost inainte? Oul sau gaina?

Daca nu ai avut posibilitatea sa te implici pe parcursul facultatii in actiuni de voluntariat care sa implice si recrutarea de membri noi, e putin probabil sa fi putut aduna experienta necesara in recrutare pentru a aplica direct la un post cu cerinte specifice in acest domeniu. Oricum, chiar si in situatia in care ai avut ocazia sa derulezi cateva procese de recrutare pentru organizatii nonprofit la vremea studentiei, relevanta absoluta a acestei experiente in contextul profilului tau profesional s-ar putea sa nu fie valorizata de ceilalti la fel de mult ca o experienta de recrutare intr-o organizatie comerciala.

Pentru a iesi din acest cerc vicios este necesara, credem noi, o abordare „in afara cutiei„. Urmand firul logic al rationamentului, pentru a avea experienta in recrutare trebuie sa fi lucrat inainte fie intr-o companie care ofera astfel de servicii, fie intr-un departament intern de HR pe o pozitie cu responsabilitati pe partea de recrutare. Pentru a ajunge, insa, pe pozitii de consultant HR sau de recrutor intern trebuie sa fi pornit de undeva.

In contextul in care iti pui problema cum sa ajungi in postura de responsabil cu recrutarea in absenta unei experiente care sa te recomande, ceea ce poti face este sa cauti portita si cararea care te pot aduce mai aproape de ceea ce iti doresti.

Intotdeauna vor exista, atat in firmele de consultanta, cat si in departamentele de HR, pozitii pe care le putem incadra mai degraba in categoria „entry-level” si a caror incarcatura este predominant administrativa. Daca ideea de a face un job de secretariat o anumita perioada de timp nu iti surade, gandeste-te la beneficiile posibile pe care ti le poate aduce: pe de o parte munca in mediul in care ti-ai dorit sa ajungi si, inca un aspect adesea omis, o intelegere din interior a ceea ce inseamna de fapt munca unui recrutor (intern sau extern). S-ar putea sa ai cateva surprize, placute sau nu, dar care te vor ajuta sa iti definesti cu mai multa acuratete scopul carierei si sensul alegerilor.

Zicala aceea din batrani: „omul sfinteste locul” nu e nici in acest caz o vorba goala. Niciun job nu poate sa fie in sine degradant pentru ca cel care il ocupa poate sa il valorizeze in sensuri nebanuinte. Acceptarea unei pozitii cu responsabilitati administrative, de secretariat, nu este o rusine, ci o cale deschisa catre altceva. Nu uita insa ca pentru a se concretiza ca portita catre acel ceva pe care ti-l doresti, chiar si un job administrativ trebuie facut cu constiinciozitate si la standardele de performanta asteptate de organizatie. Doar in felul acesta poti spera sa fii luata in considerare pentru o promovare in momentul in care apare o pozitie cu implicare directa in activitatea de recrutare.

Asadar, ca sa iti deschizi universul atunci cand cauti o oportunitate in domeniul recrutarii, filtreaza mai degraba in sensul posibilitatilor pe care ti le ofera o pozitie vacanta si nu al titulaturii. Mult succes!


Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter