Secțiune susținută de

Talentul – insuficient pentru performanță

Portal HR \ HR Pedia \ Talentul – insuficient pentru performanță

Despre ce vorbim atunci când vorbim despre talent? Dacă e să ne luăm după dicționar, există șanse mari să asociem talentul cu ceva cu care fie te naști, fie nu; îl ai sau nu și nu prea ai ce face ca să schimbi asta. Și totuși, tot din dicționar aflăm că talent mai este și o capacitate dobândită, deci speranțe mai avem și asta schimbă fundamental datele discuției despre talent și în zona de recrutare și management strategic.

Nu doar anumiți candidați au talent, asta ar trebui să fie evident. Mai mult decât atât, talentul în sine nu este nici pe departe suficient pentru a performa cu succes într-un job. Presupunând așadar că ne bazăm evaluarea din timpul procesului de recrutare pe ideea că succesul anterior într-un job este o dovadă a talentului și implicit a potrivirii cu poziția pentru care recrutăm, avem șanse mari să dăm greș.

Este adevărat că în timpul interviului trebuie să strângem dovezi despre performanțe anterioare, dar în egală măsură trebuie să ne preocupăm de motivație, de dorința candidatului de a face jobul respectiv. Talentul fără interes nu valorează mare lucru, după cum o demonstrează și articolul de pe ERE pe care vi-l recomandăm azi.

Așa cum veți vedea citindu-l, faptul că un profesionist lucrează de 25 de ani într-un anumit domeniu nu este în sine o garanție că va performa cu succes odată angajat. Teoretic, am putea deduce că dacă a „supraviețuit” atât de mult într-o anumită zonă profesională are talentul înnăscut (sau măcar dobândit) pentru a face față cu brio responsabilităților. Practic, mulți profesioniști rămân într-un anumit domeniu în virtutea inerției și longevitatea nu mai este un indicator al succesului (nici personal și nicidecum organizațional).

Concluzia ar trebui să fie simplă. Dacă un manager susține că are nevoie de subordonați talentați, pledoaria trebuie să fie mai degrabă în favoarea celor cu scor mare pe dimensiunea de motivație și o corelație bună cu experiența anterioară. În niciun caz însă lipsa unei experiențe extinse în zona profesională de interes pentru angajator nu ar trebui să fie un factor eliminator.

Talentul fără motivație rămâne, până la urmă, o „brănză bună în burduf de câine”.

Descoperiți mai multe argumente în acest sens citind tot articolul ‘Only Some People Are Talented’.

Data articol: ianuarie 29, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam