Secțiune susținută de

Un salariat poate fi obligat să achite o amendă primită de angajator?

Portal HR \ HR Pedia \ Un salariat poate fi obligat să achite o amendă primită de angajator?

Nu de puține ori am aflat de la cititorii noștri despre cazuri în care angajatorul era amendat de autorități și apoi acesta obliga salariatul considerat vinovat să o plătească. Însă este acest lucru posibil din punct de vedere legal și, dacă da, ce procedură implică? Pentru a clarifica lucrurile, am cerut opinia unor specialiști.

Răspunsul scurt al întrebării din titlu este „Nu”, însă doar pentru că, de obicei, problema este tratată în mod eronat. Legal vorbind, angajatorul n-are voie să-și oblige salariații să-i achite amenzile din banii lor. Indiferent de situație, angajatorul este cel care plătește amenda, iar apoi, dacă acesta consideră că un anumit salariat este vinovat pentru sancțiune, poate decide să recupereze paguba de la el. Însă nu oricum, ci respectând legislația muncii.

„Salariații răspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor. Așadar, în cazul în care angajatorul a primit o amendă din vina salariatului, în legătură cu munca sa, angajatorul va fi îndreptățit să-și recupereze prejudiciul suferit ca urmare a plății amenzii respective”, a declarat, pentru AvocatNet.ro, Ana-Maria Plăcintescu (foto dreapta), partener la Mușat & Asociații. Aceasta a lămurit că, pentru ca salariatul să fie tras la răspundere, trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiții:

  • fapta salariatului trebuie să fie ilicită și să fie săvârșită în legătură cu munca sa;
  • să fie produs un prejudiciu în patrimoniul angajatorului;
  • între fapta salariatului și prejudiciul angajatorului trebuie să existe o legătură de cauzalitate (cu alte cuvinte, prin comiterea unei fapte în exercitarea atribuțiilor salariatului, firma a fost amendată și a suferit astfel un prejudiciu);
  • să poată fi dovedită vinovăția salariatului.

Aceeași explicație ne-a fost prezentată și de Mihaela Gherghe, avocat la Rizoiu & Poenaru. „Pornind de la premisa că solicitarea angajatorului ca salariatul să plătească amenda primită de angajator are la bază convingerea angajatorului că respectiva amendă a fost aplicată din cauza neexecutării sau executării defectuoase de către angajat a atribuțiilor sale de serviciu, salariatul poate fi obligat la despăgubirea angajatorului pentru prejudiciul cauzat, însă se impune respectarea unor reguli”, a punctat specialista.

În esență, dacă vrea să recupereze de la un salariat prejudiciul produs firmei de o amendă aplicată de autorități, angajatorul are la dispoziție două variante: cea amiabilă și cea judecătorească.

Paguba se poate recupera amiabil, dar este limitată

Prima variantă este recuperarea contravalorii pagubei prin acordul părților, potrivit Codului muncii, în urma comunicării unei note de constatare și evaluare a daunei. Totuși, angajatorul trebuie să facă mai întâi cercetări, pentru a stabili dacă salariatul în cauză este, într-adevăr, cel responsabil de amenda aplicată.

Citește tot articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet: Un salariat poate fi obligat să achite o amendă primită de angajator?

Save

Save

Data articol: noiembrie 21, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam