Un top pentru o industrie în plină dezvoltare
Pe 9 aprilie 2015 LinkedIn anunța achiziția Lynda, o platformă de cursuri online asemănătoare cu Udemy sau Coursera. Valoare tranzacției: 1.5 miliarde de dolari din care 52% cash și 48% în acțiuni LinkedIn. Această achiziție este o indicație importantă despre modul în care o rețea de socializare, foarte importantă în zona de business, vede viitorul.
Cel mai mare jucător la nivel mondial este SkillSoft, prin achiziția de către LinkedIn, Lynda devine un jucător foarte important, Coursera este cea mai importantă platformă de cursuri online gratuite, trebuie precizat, însă, că și Lynda a fost tot o platformă MOOC (Massive Online Open Courses). Alte exemple: EDX, Udemy, TED.
Cum arată situația în România?
Acum câțiva ani, prima platformă cu adevărat importantă în acest domeniu a fost www.bizschool.ro. A fost, practic, prima platformă românească de cursuri online de calitate care a avut un impact important, având peste 10.000 de utilizatori activi dintre care peste 6800 de utilizatori care au absolvit cel puțin un curs. Bizschool a fost o platformă realizată prin programul POSDRU iar beneficiar a fost Romtelecom (Telekom). După finalizarea proiectului Bizschool nu a mai evoluat dar încă este disponibilă pentru cei care au fost participanți în program.
O platformă interesantă pentru cursurile de Office este http://office-learning.ro/. Site-ul este bine construit, ușor de accesat, cursurile demo sunt relevante. Conținutul este creat cu aplicația Adobe Captivate ceea ce creează un ușor disconfort vizual din cauza butoanelor de navigare alese și a modului și locului în care sunt puse textele. Sunt multe variante pentru cursurile de Office și alegerea poate să fie dificilă, pe alocuri. Există și un abonament corporate. Office Learning poate să fie o soluție pentru cei care aleg, exclusiv, cursurile de Office.
Un alt site de cursuri lansat de curând este Docento.ro. Promovat de Andrei Roșu, magazinul online pare, până acum, cea mai bună variantă de cursuri online în limba română pentru că are o varietate mai mare de subiecte. La cursurile demo se remarcă trei module de curs, cel de Fundamentele negocierii având o simulare foarte interesantă. Pentru a accesa aceste cursuri demo este nevoie de crearea unui cont. Ne-au amuzat numerele de magie disponibile pe anumite pagini din site.
Deși am căutat și alte siteuri de cursuri online în limba română nu am mai descoperit, în afară ce cele trei menționate, alte resurse pe care să le putem recomanda.
Iată, așadar, clasamentul nostru:
Locul 3 – Bizschool.ro – nota 5 din 10
Pro:
A fost primul proiect e-learning bine construit care a promovat ideea de cursuri online;
A avut mii de cursanți;
A beneficiat de conținut foarte bun pe anumite tematici.
Contra:
A fost lăsat la nivelul din 2012, nu a mai evoluat. Păcat, putea mai mult.
Locul 2 – office-learning.ro – nota 7 din 10
Pro:
Un site bine construit, ușor de navigat și destul de clar;
Foarte util pentru cei care caută doar cursuri de Office.
Contra:
Partea grafică a cursurilor nu e cea mai inspirat aleasă.
Locul 1 – Docento.ro – nota 8 din 10
Pro:
Cursuri foarte bune din punct de vedere al conținutului;
15% din veniturile magazinului online merg către proiectele sociale sprijinite de Andrei Roșu;
Foarte ușor de cumpărat și de utilizat cursurile, totul este automatizat, după ce se plătește cu cardul cursul este disponibile instantaneu.
Toate cele 3 platforme au fost evaluate cu un cont de utilizator obișnuit iar topul a fost realizat pe baza folosirii platformelor.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam