Vreau să fac altceva. Unde să caut punctul de plecare?
Ruxandra ne-a scris:
Am un job ok, nu pot să mă plâng, deși, chiar dacă suna stereotip, mereu e loc de mai bine. Dar am în ultima vreme o conștiință a faptului că nu e ceea ce-mi place, că vreau să fac altceva, ceva pentru care m-am pregătit și l-am lăsat în urmă, ieșindu-mi din mână (cred)…vreau să scriu, vreau să traduc, vreau să corectez texte… îmi place această provocare și aș vrea să știu unde să caut punctul de plecare…acest zbucium a devenit și mai viu din momentul în care am aflat că voi deveni mamă, după multe așteptări… și îmi doresc să rămân cât mai mult timp alături de copilul meu. Încerc să caut oameni care au reușit și care poate m-ar putea ajuta cu un sfat, o idee, un gând bun… Vă mulțumesc!
Noi îi răspundem:
Îți mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acorzi scriindu-ne aceste lucruri. Dilema ta este, după părerea noastră, mai mult decât una profesională, mai mult decât o criză de identitate în carieră. Ea pare să meargă în profunzime și rezolvarea ei cere eforturi pe măsură.
Pe de altă parte, este firesc ca o parte din rezolvarea ei să vină din zona profesională și asta pentru că ne petrecem foarte mult timp la locul de muncă și ceea ce facem ajunge să ne definească într-un sens bun… sau nu. Faptul că ai descoperit totuși o direcție către care vrei să te îndrepți de acum înainte este un punct câștigat, dar înainte de a lua decizia definitivă de a merge pe această cale este important, după părerea noastră, să te asiguri că această idee nu este doar un impuls de moment ci o bază de la care poți începe „reinventarea”.
Pentru că ești încă în etapa de tatonare în care cauți sfaturi care să te inspire sau modele pe care să le poți urma, îți recomandăm lectura unei cărți care va veni cu siguranță cu câteva idei/clarificări. Este vorba de Identitatea profesională de Herminia Ibarra. Mai multe despre ideile vehiculate in carte poți citi în recenzia noastră, motivul pentru care ți-o recomandăm fiind rezumat foarte bine de următoarele afirmații:
„…schimbarea carierei înseamnă schimbare interioară. Deoarece avem multe euri, schimbarea nu este un proces de înlocuire a unei identități cu alta, ci mai degrabă un proces de tranziție, în cadrul căruia reconfigurăm întregul set de posibilități. Aceste idei simple modifică tot ceea ce știm despre o nouă carieră.” (Herminia Ibarra)
Dincolo de idei rămâne însă dilema firească a aspectelor practice. De unde să începi? La cine să apelezi? Ce să faci ca să găsești un job potrivit cu ceea ce spui că ai redescoperit despre tine? Pentru că nu există rețete, recomandarea noastră este să începi cu pași mici. Vrei sa te ocupi de traducerea unor texte? Caută joburi temporare care necesită acest gen de abilități, trimite-ți CV-ul (evidențiind experiența în acest domeniu) companiilor care oferă servicii de traducere/interpretariat, înscrie-te pe site-uri de genul Microjoburi, înscrie-te în grupuri relevante de pe LinkedIN și fă-ți cunoscute intenția și competențele.
Odată ce vei reuși să reiei o activitate cu care ai fost obișnuită în trecut, tatonează și celelalte zone de interes: redactarea și/sau editarea de texte urmărind joburi sau oferte punctuale din această zonă profesională.
Din start este important să te înarmezi cu răbdare și să nu uiți cât de important este un networking bun. Este foarte posibil ca rețeaua de contacte pe care o ai acum să nu îți aducă multe informații din această zonă nouă de interes pentru tine. Adesea contactele cele mai îndepărtate sunt cele mai valoroase și activitatea de extindere a acestui „lanț de cunoștințe” ar trebui să fie una permanentă.
Nu în ultimul rând, înainte de a lua decizia de a renunța la ceea ce ai făcut până acum, analizează care vor fi efectele unei astfel de schimbări asupra dimensiunii „materiale” a vieții. Este foarte posibil ca un job care îți va permite munca de acasă să nu îți mai aducă aceleași „satisfacții” din punct de vedere financiar. Te poți aștepta la luni bune și luni foarte proaste și acest lucru ar trebui să te ajute să pui decizia de schimbare într-o perspectivă realistă.
Ca să concluzionăm, credem că în astfel de momente este util un dozaj bine echilibrat de perseverență, visare curajoasă și realism, oricât de ciudat ar putea să pară amestecul. Încearcă, greșește, descoperă ce merge la tine și ce nu și… încearcă din nou.
Mult succes în toate rolurile care te așteaptă!
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam