Secțiune susținută de

Ziua de muncă de 6 ore

Portal HR \ HR Pedia \ Ziua de muncă de 6 ore

Probabil că ați auzit deja: Suedia este prima țară care a introdus ziua de muncă de 6 ore. Cel puțin la fel de interesante ca vestea în sine, ni s-au părut motivele: pentru a crește productivitatea și a-i face pe oameni mai fericiți.

Pentru organizațiile care încă mai cred în utilitatea cartelelor de pontaj și pentru care timpul de lucru de (cel puțin) 8 ore este o obligație categorică a tuturor angajaților, vestea poate să pară cel puțin hilară. Cum adică să crești productivitatea scăzând numărul de ore de muncă? Nu e un lucru bine cunoscut că dacă muncești mai mult (timp) dai mai multe rezultate?

Răspunsul este, evident, nu. Timpul de muncă nu are nicio legătură cu productivitatea. În plus, cu cât jobul implică rezultate mai puțin tangibile (nu vorbim aici despre normele de muncă din unitățile care fabrică ceva concret), cu atât timpul de muncă își pierde relevanța în raport cu noțiunea de productivitate.

Evident, decizia Suediei de a implementa ziua de lucru de 6 ore vine ca o consecință a studiilor derulate în ultimii ani în diverse țări și care au demonstrat că angajații fericiți muncesc mai bine (și, implicit, sunt mai productivi). Exact! Angajații muncesc mai mult (și sunt cu 12% mai productivi!) nu atunci când sunt plătiți mai bine, ci atunci când sunt… fericiți! Una din explicațiile științifice ale acestei concluzii este că creierul funcționează mai bine atunci când o persoană are gânduri pozitive (nu o spunem noi, o spune Shawn Anchor, autorul cărții The Happiness Advantage)

Așadar, ideile vechi despre cum și cât trebuie să muncească angajații (și, ca atare, cât timp trebuie să petreacă la birou) sunt complet depășite. În loc să își pună problema cum să monitorizeze timpul petrecut de angajați la birou, companiile și-ar folosi mult mai bine energiile dacă ar investi într-un program de creștere a nivelului de fericire a angajaților. Și una dintre măsuri ar putea să fie reducerea numărului de ore de lucru.

Descoperiți de ce a luat Suedia această decizie citind articolul Sweden introduces six-hour work day și vizionând prezentarea lui Shawn Achor despre modul în care fericirea crește productivitatea:

Sursă imagine.

Data articol: octombrie 15, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam