Hot Now

Ziua de muncă de 6 ore

15 10 2015, Portal HR , Comenteaza, 4.048 afisari

Probabil că ați auzit deja: Suedia este prima țară care a introdus ziua de muncă de 6 ore. Cel puțin la fel de interesante ca vestea în sine, ni s-au părut motivele: pentru a crește productivitatea și a-i face pe oameni mai fericiți.

Pentru organizațiile care încă mai cred în utilitatea cartelelor de pontaj și pentru care timpul de lucru de (cel puțin) 8 ore este o obligație categorică a tuturor angajaților, vestea poate să pară cel puțin hilară. Cum adică să crești productivitatea scăzând numărul de ore de muncă? Nu e un lucru bine cunoscut că dacă muncești mai mult (timp) dai mai multe rezultate?

Răspunsul este, evident, nu. Timpul de muncă nu are nicio legătură cu productivitatea. În plus, cu cât jobul implică rezultate mai puțin tangibile (nu vorbim aici despre normele de muncă din unitățile care fabrică ceva concret), cu atât timpul de muncă își pierde relevanța în raport cu noțiunea de productivitate.

Evident, decizia Suediei de a implementa ziua de lucru de 6 ore vine ca o consecință a studiilor derulate în ultimii ani în diverse țări și care au demonstrat că angajații fericiți muncesc mai bine (și, implicit, sunt mai productivi). Exact! Angajații muncesc mai mult (și sunt cu 12% mai productivi!) nu atunci când sunt plătiți mai bine, ci atunci când sunt… fericiți! Una din explicațiile științifice ale acestei concluzii este că creierul funcționează mai bine atunci când o persoană are gânduri pozitive (nu o spunem noi, o spune Shawn Anchor, autorul cărții The Happiness Advantage)

Așadar, ideile vechi despre cum și cât trebuie să muncească angajații (și, ca atare, cât timp trebuie să petreacă la birou) sunt complet depășite. În loc să își pună problema cum să monitorizeze timpul petrecut de angajați la birou, companiile și-ar folosi mult mai bine energiile dacă ar investi într-un program de creștere a nivelului de fericire a angajaților. Și una dintre măsuri ar putea să fie reducerea numărului de ore de lucru.

Descoperiți de ce a luat Suedia această decizie citind articolul Sweden introduces six-hour work day și vizionând prezentarea lui Shawn Achor despre modul în care fericirea crește productivitatea:

Sursă imagine.

Adauga comentariu

Cele mai noi

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]

Detalii

Astăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]

Detalii

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]

Detalii

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter