Secțiune susținută de

4 modalități de creștere a comunităților de talente

Portal HR \ Actual \ 4 modalități de creștere a comunităților de talente

Administrarea şi creşterea unei comunităţi de talente pe Facebook sunt subiecte ce nu duc lipsă de abordări teoretice. Sunt conturate chiar două concepte majore în ce priveşte recrutarea talentelor: “talent pool” şi “talent community”. Deşi ambele pleacă de la aceleaşi premise (Gautam Ghosh), prima se continuă cu o tranzacţie în vreme ce a doua  conduce la stabilirea unor relaţii între părţile implicate.

Lucrurile sunt puţin amestecate în ce priveşte reprezentarea concretă a celor două idei. Unii specialişti numesc “talent pool” masa de potenţiali angajaţi rezultată în urma unei targetari atente pe bază de abilităţi şi competențe. Alţii consideră că şi un fanpage de carieră este tot “talent pool” şi nu o comunitate. Alţi  experţi sunt de părere că o comunitate de talente este acea reţea socială proprie dedicată recrutării şi care centralizează candidaţii din toate sursele de recrutare folosite de o companie. În ultimul caz, specialiştii semnalează necesitatea unei comunicări intense orientată spre cunoaştere şi învăţare (compania îşi asumă rolul de a sprijini perfecţionarea membrilor comunităţii de talente).

După prezentarea acestor detalii precizez că în articolul de faţă voi opera cu o comunitate de talente ce primeşte următoarea accepţiune: un fanpage de carieră administrat de un recrutor şi un manager de comunitate (sau social media manager) care comunică strategic pentru a identifica, creşte şi recruta talente.

Măsuri concrete pentru creşterea comunităţii de talente:

1)    Implicarea angajaţilor prezenţi pe Facebook. Aceştia sunt transformaţi în agenţi de recrutare şi pentru a ajuta comunitatea ei îşi organizează prietenii concepând liste pe criterii relevante din punct de vedere HR. Apoi ei îşi pot convinge prietenii din fiecare listă să devină membri în comunitate (fanpage). Cu ajutorul listelor, comunitatea creşte strategic, pe direcţiile care o interesează. Un plus: Facebook oferă sugestii automate pentru completarea listelor pe criterii similare (o listă denumită “HR” va primi sugestii de adăugare persoane cu acelaşi domeniu de interes/practică etc.).

2)    O altă măsură utilă în creşterea unei comunităţi de talente este folosirea reclamelor. Cumpărate de la Facebook sau de la agenţii (socialads.com) acestea se pot construi în aşa fel încât să vizeze nevoile de recrutare la un moment dat sau să promoveze comunitatea în ansamblu. Reclamele pot apărea sau nu în diferite grupuri sau pagini deţinute de companie, pot creşte comunitatea pe un segment specific, pot atrage atenţia unui anumit public pe un anumit subiect, anunţ, produs.

3)    A treia măsură utilă în creşterea comunităţii de talente constă în migrarea/mutarea talentelor din baza de date şi din celelalte comunităţi administrate de companie în fanpage-ul de carieră. Aici recrutorul şi managerul de comunitate trebuie să îşi unifice eforturile pentru a identifica cele mai bune metode prin care talentele să fie invitate să se alăture comunităţii de pe Facebook (un newsletter pentru baza de date cu emailuri, butoane sociale pe site şi blog, un badge cu fanpage-ul pe site-urile proprii sau partenere, concursuri, evenimente etc.). Dacă compania este implicată în campanii de CSR care la rândul lor dispun de fanpage-uri, pentru cooptarea talentelor recrutorul şi managerul de comunitate vor apela la suportul specialistului în relaţii publice responsabil de conturile respective.

4)    O a patra măsură vizează cooptarea (plătită sau nu a) unor administratori de comunităţi mari cu scopul ca aceştia să promoveze comunitatea de talente în rândul fanilor proprii.

Desigur, există mult mai multe măsuri concrete prin care o comunitate de talente poate fi dezvoltată pe Facebook. Acestea rămân la latitudinea recrutorului şi a politicii companiei faţă de social media.

În încheiere, aș dori să subliniez faptul că targetarea reclamelor reprezintă sabia cu două tăişuri a comunităţilor de talente pe Facebook. Prin ele poţi targeta talentele din alte comunităţi şi invers. Cine investeşte într-o astfel de comunitate riscă să nu beneficieze doar el de ea. Din acest motiv, mai sigure dar şi mai costisitoare sunt comunităţile construite pe propria reţea socială (exemplu: bravenewtalent.com).

 

Data articol: ianuarie 10, 2012

Sunt Cristi Ariton, licenţiat în sociologie, pasionat de HR, social media şi …pantofi. Recunosc sociologiei influenţa asupra manierei de a analiza şi scrie, iar ca om în ansamblu sunt reformat constant de simplitatea creştinismului. Inspiraţia şi curajul de a scrie îmi vin de la oameni, cărţi şi situaţii cotidiene.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam