Secțiune susținută de

5 provocări atunci când faci un curs online

Portal HR \ Opinia consultantului \ 5 provocări atunci când faci un curs online

Pe PortalHR recomandăm adesea resurse cu ajutorul cărora vă puteți pune la punct un plan eficient de dezvoltare personală. Suntem de părere că responsabilitatea pentru această dezvoltare este în primul rând a fiecăruia în parte și că nu ne putem aștepta de la organizații să ne ofere soluții mai inspirate pentru nevoi specifice de care, de cele mai multe ori, suntem doar noi conștienți.

Cursurile online nu sunt doar o soluție la îndemână în acest context. S-au dovedit viabile pentru foarte mulți profesioniști, un motiv suficient de puternic pentru a le lua în considerare de fiecare dată când constatați că sunt abilități sau cunoștințe pe care ați vrea să le consolidați, fie în interes personal, fie pentru a face față mai bine provocărilor de la locul de muncă.

Indiferent de subiectul cursului pe care îl veți alege (limbi străine sau abilități de utilizare a calculatorului, leadership sau vânzări, marketing sau financiar) sunt câteva aspecte importante de care este bine să fiți conștienți înainte de a începe orice program de învățare online.

Din experiența noastră, iată care sunt problemele de care vă veți lovi cel mai des:

1. Nu am timp pentru asta!

Acesta este, de multe ori, motivul pentru care renunțăm la a mai demara un astfel de program de învățare, pentru a ne feri de frustrarea și dezamăgirea care vin la pachet cu lipsa atingerii unor obiective specifice legate de finalizarea cursului. În realitate, lipsa timpului este de cele mai multe ori o percepție personală, foarte subiectivă, pe care o puteți contracara asumându-vă un program mai bine pus la punct, organizat pe fiecare zi în parte. Încercați să puneți în aplicare ideea că atunci când ne propunem să facem mai mult, reușim să ne organizăm mai eficient și să realizăm ceea ce ne-am dorit, totul depinzând de o mai bună gestionare a timpului și a efortului depus.

2. Nu știu ce curs să aleg!

Adesea sunt mai multe aspecte pe care am dori să le dezvoltăm și ne este greu să decidem cu care să începem. Această „blocare în proiect” riscă să afecteze întreg procesul de învățare, cea mai bună abordare fiind aceea să începem cu ceea ce considerăm că are o aplicabilitate în perioada imediat următoare (de ex: dacă urmează să aplicăm la joburi pentru care limba engleză este o cerință obligatorie, e mai util să începem cursul de engleză decât cel de planificare strategică).

3. Nu reușesc să mă țin de program!

Toate începuturile sunt pline de energie și entuziasm. Mai ales când ne asumăm un program de dezvoltare personală, sunt șanse mari ca, după o perioadă de timp, începem să găsim scuze și modalități de a evita continuarea procesului de învățare. Fie revenim la scuza inițială (că nu avem timp), sau ni se pare că nu am ales bine subiectul, vom găsi întotdeauna explicații pentru lipsa consecvenței.

Realitatea este că orice demers de învățare are curbe ascendente și descendente și succesul depinde foarte mult de nivelul de motivație intrinsecă și de beneficiile percepute. Un astfel de proces trebuie inițiat doar după o analiză corectă a tuturor avantajelor și o înțelegere a modului în care finalizarea unui program de training online ne poate ajuta concret în munca de zi cu zi.

4. Nu pot să aplic nimic din ce am învățat!

Indiferent de metoda de training aleasă, orice abilitate consolidată prin intermediul unui program de dezvoltare (online sau offline) trebuie pusă în aplicare în mod conștient și consecvent. Simpla obținere a punctajului de trecere pentru absolvirea cursului nu e suficientă. Efortul de utilizare a cunoștințelor și abilităților noi trebuie să fie unul conștient, asumat zilnic, în pofida inerțiilor care încearcă să ne convingă să facem lucrurile ca înainte.

5. Nu cred că o să reușesc!

Nicio formă de training (online sau offline) nu garantează, scoasă din context, succesul. Indiferent de cât de multe cursuri am absolvit, nu înseamnă că vom avea neapărat succes la următorul interviu sau că, de acum înainte, ne vom atinge toate obiectivele de performanță.

Procesul de învățare presupune și învățarea din greșeli și ceea ce ne oferă (printre altele) cursurile online este și o bună înțelegere a motivelor pentru care am greșit în anumite situații/decizii și ce anume trebuie să continuăm să dezvoltăm pentru a ajunge acolo unde ne-am propus.

În plus, orice efort de învățare presupune și un proces de auto-cunoaștere, de înțelegere a limitelor/slăbiciunilor, de auto-evaluare, atât de importantă în universul competitiv în care trăim și muncim.

Nu mai pierde timpul, alege azi un curs online. Mult succes la învățat!

Save

Save

Save

Data articol: august 2, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam