Secțiune susținută de

Ce să scriu la „realizări” în CV?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Ce să scriu la „realizări” în CV?

Întrebarea aceasta revine obsesiv pe parcursul proceselor de consiliere în carieră. Este cât se poate de firească, dar răspunsul nu se găsește (din păcate sau din fericire?) la consilierul de carieră. Acesta poate, cel mult, să ofere o explicație de ce este utilă/importantă rubrica realizărilor din CV, dar singurul cel mai în măsură să răspundă la această întrebare este… cel care o pune.

De ce este utilă/importantă/recomandată o astfel de rubrică în CV? Măcar și pentru simplul motiv că te ajută să îți clarifici tu în primul rând ce ai reușit să realizezi până acum din punct de vedere profesional. Nu, nu este vorba de acele obiective mărețe de carieră, ci de o măsură mai mică dar nu mai puțin relevantă a valorii tale profesionale în munca de zi cu zi.

După enumerarea (pe scurt) a celor mai importante responsabilități, exercițiul punerii în cuvinte a unor realizări concrete te ajută să adaugi CV-ului și ca atare profilului tău profesional o diferență semnificativă. O astfel de informație vine fericit în întâmpinarea nevoii evaluatorului de a înțelege nu doar ce trebuia să faci la un anumit loc de muncă dar și ce ai făcut efectiv. Aceste realizări vorbesc într-o manieră relevantă despre ce ai putea face în viitor dacă sunt întrunite, evident, și alte condiții de motivație și valori, atmosferă de lucru, stil de management etc.

Înainte de a-ți sugera o resursă utilă dacă te afli în pană de idei de exprimare a acestor realizări, mai avem însă câteva recomandări:

1. Ideal, realizările ar trebui să fie ceva deosebit, despre care să poți vorbi cu detalii suplimentare în cadrul unui interviu ulterior.

2. Realizările ar trebui să vorbească despre capacitatea ta de a-ți îndeplini obiectivele profesionale într-un context dificil sau cel puțin provocator.

3. Realizările ar putea să vorbească despre ceva ce ai făcut diferit, despre ceva ce ai realizat datorită profesionalismului/consecvenței/dedicației tale.

4. În principiu, realizările sunt diferite de la un job la altul.

5. 2 – 3 realizări importante sunt suficiente la fiecare job pe care îl menționezi în CV (despre restul proiectelor interesante la care ai participat vei putea  vorbi, dacă este relevant, în interviu).

Ca să îți fie mai ușor să pui pe hârtie aceste realizări, îți recomandăm o colecție de 60 de expresii care includ verbe de acțiune din articolul 60 Resume Achievement Writing Ideas and Expressions. E suficient să le citești, credem noi, și lucrurile devin mult mai clare și… mai simple.

Data articol: aprilie 19, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam